Csökkent májusban a nettó átlagbér áprilishoz képest

5188 lej volt az országos bruttó átlagbér 2020 májusában, 13 lejjel (-0,2%-kal) kevesebb, mint 2020 áprilisában. A nettó átlagbér 3 lejjel (-0,1%), 3179 lejre csökkent ugyanebben a periódusban - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) csütörtökön közzétett adataiból.

A legmagasabb nettó átlagbért a számítástechnika területén regisztrálták (7772 lej), a legalacsonyabbat a szállodákban és éttermekben (1394 lej). Az előző év májusához képest a nettó átlagbér 2,5%-kal nőtt. A hivatalos statisztikák szerint a reálbérindex 2020 májusában 100,2% volt 2019 májusához képest, és 99,9% az előző hónaphoz képest. 1990 októberéhez képest a reálbérindex 214% volt, vagyis 0,3 százalékponttal alacsonyabb mint 2020 áprilisában.

Az INS jelentése szerint 2020 májusában a nettó átlagbér terén egyaránt regisztráltak csökkenéseket és növekedéseket is. Április hónaphoz képest a következő okokból csökkentek a nettó átlagbérek: tevékenység-felfüggesztés vagy -beszüntetés, kényszerszabadság, termeléscsökkenés, bevételcsökkenés, a munkavállalók bérének részleges kifizetése. Másrészt az áprilisról májusra regisztrált csökkenés annak is betudható egyes esetekben, hogy áprilisban sok munkáltató húsvéti prémiumot adott alkalmazottainak, vagy más pluszjuttatásban részesítette őket.

A hivatalos adatok szerint a nettó átlagbér legjelentősebb csökkenését a következő területeken regisztrálták: 

  • a pénzügyi közvetítésben (leszámítva a biztosítási tevékenységeket és a nyugdíjalapokat) 16,7%-kal, a biztosítási és viszontbiztosítási tevékenységben, valamint a nyugdíjalap-kezelésben (kivéve az állami társadalombiztosítási rendszert) 16,2%-kal;
  • 6% és 12% közötti csökkenést regisztráltak film-, video- és televíziós műsorok készítésében, hangfelvételek készítésében, zenei szerkesztés terén (beleértve a műsorszórást is), a légi közlekedésben, a telekommunikációban, nemfémes ásványi termékek gyártásában, az alapvető gyógyszeripari termékek és gyógyászati termékek gyártásában;
  • 3,5% és 5,5% között a kohászatban, gépek és berendezések gyártásában, italgyártásban, valamint az elektromos energia, hő, gáz, melegvíz előállítása, és a kiadói tevékenységekben.

A bérnövekedéseket negyedévi vagy más prémiumok osztása tette lehetővé, illetve az, hogy bizonyos cégek újranyitottak a szükségállapot lejártával. Bérnövekedést regisztráltak a következő területeken: nyersolaj és földgáz kitermelése (20,9%) - a prémiumosztásnak köszönhetően; bőr cserzése és kikészítése (15,2%); bútorgyártás (11,3%); ruházati termékek gyártása, postai és futárszolgáltatások, gumigyártás, fafeldolgozás, hotel- és vendéglőipar (4 és 8% között).

Nőttek a bérek a közszféra bizonyos területein is: például az oktatásban (+5,4%), az egészségügyben és szociális ellátásban (+3,2%), illetve a közigazgatásban (+1%).

Kapcsolódók

Kimaradt?