Továbbra is sötét jövőt jósol a román gazdaságnak az Európai Bizottság

Fenntartotta az Európai Bizottság (EB) a májusi előrejelzésében megfogalmazottakat, és erre az évre továbbra is 6 százalékos gazdasági visszaeséssel számol Romániában – derül ki a kedden közzétett nyári prognózisból.

A dokumentum szerint 2021-re a román gazdaság 4 százalékos növekedésére számít az EB a májusi előrejelzésben megjelölt 4,2 százalékhoz képest. A jelentés ugyanakkor megjegyzi, hogy a koronavírus-járvány esetleges második hulláma Romániában vagy a fő kereskedelmi partnereinek számító országok valamelyikében tovább késleltetheti a gazdasági fellendülést.

A koronavírus-járvány okán elrendelt korlátozó intézkedések miatt a második negyedévre a román gazdaság jelentős visszaesésével számol az EB, hangsúlyozva, hogy a kijárási korlátozások, illetve a jövedelmek mérséklődése a magánfogyasztás csökkenéséhez vezet.

Bár az építőipari ágazat tevékenysége optimizmusra adhat okot, a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság minden bizonnyal rányomja bélyegét a beruházásokkal kapcsolatos döntésekre, a még gyenge külpiaci kereslet pedig az exportszektorra – áll a dokumentumban.

A jelentés leszögezi, az idei első félévi gazdasági visszaesést követően a második félévben a korlátozások fokozatos feloldásával javulni fog a gazdasági aktivitás, 2021-ben pedig még jelentősebb fellendülés várható.

Idén éves átlagban 2,5 százalékos, jövőre 2,8 százalékos inflációval számol az EB Romániában. A 2020. nyári gazdasági előrejelzés szerint egyébként az euróövezet gazdasága 2020-ban 8,7 százalékkal zsugorodik, majd 2021-ben 6,1 százalékkal növekszik. Az EU gazdasága a várakozások szerint 2020-ban 8,3 százalékkal zsugorodik, 2021-ben pedig 5,8 százalékkal bővül. A 2020. évi recesszió tehát előreláthatólag jóval súlyosabb lesz, mint a tavaszi előrejelzésben az euróövezetre vonatkozóan kilátásba helyezett 7,7 százalékos, illetve az EU egészére vonatkozóan előre jelzett 7,4 százalékos visszaesés. A 2021. évi növekedés szintén valamivel kisebb mértékű lesz a tavasszal valószínűsítettnél – mutat rá kedden kiadott közleményében az EB.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?