Májusban nagyot nőtt a fogyasztás Romániában áprilishoz képest


-A A+

A kiskereskedelmi forgalom volumene Romániában májusban 18,5 százalékkal nőtt áprilishoz képest, a kiigazított érték szerint a bővülés 20,2 százalékos volt - közölte hétfőn az országos statisztikai intézet.

Az egy évvel korábbihoz képest azonban a forgalom 5,3 százalékos, szezonális és naptárhatással kiigazítva 1,2 százalékos csökkenést mutat. Az idei első öt hónapban a nyers adatok szerint 0,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene Romániában a tavalyi azonos időszakhoz mérten, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva a bővülés 0,6 százalék volt.

A nyers adatok szerint a növekedést főleg az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítése támogatta, 8,5 százalékos bővüléssel. Az üzemanyagértékesítés viszont 11,2 százalékkal visszaesett, a nem élelmiszer kategóriában 1,6 százalékkal kevesebb terméket adtak el az egy évvel korábbinál.

A koronavírus-járvány szinte teljesen elolvasztotta a kiskereskedelmi forgalom első három havi növekedését. Az első negyedévben a kiskereskedelmi forgalom volumene még 9,4 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 7,5 százalék volt. Az első négy hónap után is még 1,5 százalékos növekedést jegyeztek a nyers adatok szerint.

Tavaly egész évben 7,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelem az előző évhez mérten.
EZT OLVASTA MÁR?

X