A burgonya útja: szövetkeztek a torjai gazdák, hogy bekerüljenek a szupermarketekbe

2,2 millió euró pályázati pénzből fejlesztenek, hogy biztosítani tudják a multik által megkövetelt minőséget.

A Burgonya Útja néven alapított szövetkezetet tavaly hét háromszéki gazdálkodó. A tagok egy része magánszemélyként, mások céggel léptek be a társulásba, mely 140 hektáron gazdálkodik Torja határában. „Egyénileg nem lenne esélyünk, hogy megjelenjünk a szupermarketekben” – mondta a Maszolnak az elnök, Kovács Benedek az alapítók motivációjáról. Volt még egy másodlagos motiváció is, ugyanis több torjai gazdálkodó látott fantáziát egy EU-s pályázatban, amely azonban kizárólag szövetkezeteknek szólt.

A társulás jó döntésnek bizonyult, A Burgonya Útja pályázatát elfogadták, 2,2 millió euró vissza nem térítendő támogatást nyert a szövetkezet. A pénzből tárolóhelyet építenek, traktorokat, mezőgazdasági gépeket, krumplimosót, hagymaszár levágót, hőmérséklet-stabilizáló berendezést, csomagológépeket, öntözőberendezést vásárolnak.

Kovács Benedek elmondása szerint egyelőre minden energiájukkal az aktuális munkákra és a pályázati pénzből végzett fejlesztésre koncentrálnak, ezért nem kezdték még el a tárgyalásokat az áruházláncokkal. Ahhoz, hogy bekerülhessenek a hiper- vagy szupermarketekbe minőségi, csomagolt termékeket kell kínálniuk, az ellátásnak pedig folyamatosnak kell lennie.

A szövetkezet tavaly 2 500 tonna krumplit, 2 000 tonna búzát és 400 tonna káposztát termesztett, idén, első alkalommal hagymájuk is lesz. A társulás tagjai korábban viszonteladókkal dolgoztak, váltakozó sikerrel, amikor pedig a belföldi árak túlságosan alacsonyak voltak, a termés egy részét a Moldvai Köztársaságban értékesítették.

Az időjárás idén jelentős károkat okozott a mezőgazdaságnak, azonban a torjai szövetkezetnek nincs oka a panaszra. „A szárazságot valamennyire megéreztük, esőből azonban nem volt túlzottan sok. Szerencsénk volt, sokszor a környéken esett, de minket elkerült” – nyilatkozta Kovács Benedek.

Háromszék élen jár krumplitermesztésben

Megyei bontásban Háromszék a legjelentősebb hazai burgonyatermesztő, az országos termelés körülbelül 10 százalékát adja, míg Hargita 6 százalékot. A háromszéki krumpliföldek idén mintegy 13 ezer hektárt tesznek ki. A megyéből származó pityóka megtalálható több multinacionális kiskereskedelmi vállalatnál, az egyik legnagyobb helyi termelő, a kézdivásárhelyi Producție Agrico-M például évek óta a Carrefour beszállítója, a sepsiszentgyörgyi Solfarm pedig az Auchan és a Cora áruházláncoké.

A tavalyi termés 2,1 millió tonna körül volt, ami nagyjából fedezné a belföldi fogyasztást, ám az áruházláncok polcain sok az importból, főleg Lengyelországból és Egyiptomból származó krumpli is.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?