EB: Romániában a legtöbb az olyan munkavállaló, akit a szegénység fenyeget

Románia továbbra is az az ország az Európai Unióban, ahol a legtöbb munkavállalót fenyegeti a szegénységi kockázat - tájékoztat a Ziarul Financiar az Európai Bizottság adataira hivatkozva. Eszerint 7-ből 1 alkalmazott, azaz a munkavállalók 15,3 százaléka 2018-ban nem keresett annyit, hogy ne árnyékolja be hétköznapjait a szegénységi kockázat. Az unióban ez az arány 10-ből 1. 

Az EB-jelentés szerint bár Románia javított valamennyit (2,4 százalékpontot) ezen az arányon az elmúlt tíz évben, mégsem tudta behozni a lemaradást. Meglepetésre Romániát a rangsorban Luxembourg követi (13,5 százalékkal), majd Spanyolország (12,9 százalék), Olaszország (12,2 százalék), Görögország (11 százalék). Magyarországon ez az arány 8,4 százalék volt 2018-ban. 

A legjobb helyzetben a finn és a cseh alkalmazottak vannak, ott száz alkalmazottból 3-at fenyegeti a szegénységi kockázat.

Az alkalmazott módszer szerint a szegénységi kockázat azt jelenti, hogy az érintett jövedelme nem éri el az összmunkavállalók medián jövedelmének 60 százalékát. A medián jövedelem jobban tükrözi, hogy egy adott ország munkavállalóinak többsége mekkora jövedelemmel rendelkezik. A medián érték azt az összeget jelzi, amelytől negatív és pozitív irányban is egyforma mennyiségű adat sorakozik. Ez azért jobb közelítés, mint az átlagszámítás, mert a kiugró (magas vagy alacsony) értékek nem tudják eltéríteni egyik irányba sem. A medián jövedelem általában kisebb, mint az átlagjövedelem, ez utóbbit a nagy fizetések torzíthatják.

Kapcsolódók

Kimaradt?