FRISSÍTVE – Megfordult a trend: idehaza nyaralna az erdélyiek többsége

FRISSÍTVE: Hiába oldották fel az utazási korlátozások nagy részét, sokkal kevesebben készülnek vakációzni, mint tavaly. Az utazási irodáknál a felénél is kevesebbre esett a forgalom, a görögországi foglalások száma 60 százalékkal csökkent.

Megfordult az évek óta uralkodó tendencia, idén belföldön nyaralna a romániaiak többsége. A kolozsvári Natura Travel utazási irodánál az ügyfelek körülbelül 60 százaléka idehaza tervezi eltölteni a szabadságát. „A legkedveltebbek a fürdőhelyek, de sokan akarnak menni a hegyekbe és a Duna-deltába is” – nyilatkozta a Maszolnak Péter Erika, az ügynökség munkatársa. Az utazni vágyók száma továbbra is alacsony, a forgalom hozzávetőleg 40 százaléka tavalyinak.

Az Erdélyben három kirendeltséget működtető Boomerang Services ügyfeleinek többsége szintén a hazai nyaralást preferálja. „A többség rövid, két-három napos kiruccanásokra fizet be. Sokan akarnak a Félix-fürdőbe, Szovátára, Tusnádra, Marosszentgyörgyre, a tengerpartra és a Duna-deltába menni” – mondta Cozma Lujza utazási tanácsadó.

Azok, akik a járvány kitörése előtt külföldi utazásra fizettek be, a pénz ellenértékeként utalványt kapnak, amit jövőre is felhasználhatnak, s van olyan is, ami átruházható. Az ügyfelek száma a Boomerang Services-nél is visszaesett, a felét sem éri el a tavalyinak.

2021 is szűk esztendő lesz

„A bevételeink minden bizonnyal visszaesnek, nem csak idén, hanem 2021-ben is. Ez annak lesz a következménye, hogy az emberek félnek majd utazni, illetve a családok költségvetése is megérzi a válságot, ami miatt lemondanak a nyaralásról vagy elhalasztják” – nyilatkozta április folyamán Cristian Pandel, az egyik legnagyobb turisztikai ügynökség, tulajdonosa, akinek a jóslata, úgy tűnik, helyesnek bizonyul.

Tavaly jó évük volt a idegenforgalmi ügynökségeknek, az ágazatban tevékenykedő 3 500 cég forgalma 4 milliárd lejt tett ki. A szakemberek arra számítanak, hogy idén a turisztikai irodák hozzávetőleg 10 százaléka csődbe megy, az ágazat árbevétele pedig több mint harmadával, 2,5 milliárd lejre csökken.

Eddig többen nyaraltak külföldön, mint itthon

Az elmúlt években valamivel több romániai nyaralt külföldön, mint idehaza, a legkedveltebb célpontok Görögország, Bulgária és Törökország voltak, előbbi kettőbe már megnyitotta a határait a turisták előtt. A Görög Nemzeti Idegenforgalmi Szervezet (GNTO) adatai szerint 2019-ben 1,4 millió román állampolgár töltötte a szabadságát a mediterrán országban, idén azonban jóval kevesebben lesznek.

„A romániai turisztikai ügynökségek naponta jelentik nekünk a foglalások számát, melyek növekvőben vannak. A látogatók pontos számát nem tudjuk felbecsülni, mert a legtöbben saját szakállra utaznak. Az ügynökségeken keresztül történő foglalások száma a tavalyinak 40 százalékát teszik ki” – nyilatkozta Georgios Stafylakis, a GNTO romániai irodájának vezetője.

A hazai turizmust kevésbé érinti a válság

Az Eurostat adatai szerint Romániában tavaly 30,1 millió volt a szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, ezek 83 százaléka hazai turistákhoz köthető. Emiatt a hazai idegenforgalom kevésbé fogja megszenvedni a válságot, mint azon országok, ahol magas a külföldi látogatók aránya.

Leginkább Málta, Ciprus és Horvátország idegenforgalma függ a határon túlról érkezőktől, kiknek aránya tavaly 95, 94 és 92 százalék volt. Idehaza a turizmus részesedése a GDP-ből kifejezetten alacsony, 2,7 százalék, míg Horvátország, Görögország és Ciprus esetében meghaladja a 20 százalékot.

Felmérés: az alkalmazottak 80 százaléka nem tervez idén külföldi nyaralást
FRISSÍTÉS -A koronavírus-járvány miatt a romániai alkalmazottak több mint 80 százaléka belföldön tervezi eltölteni idei szabadságát - közölte az Agerpres hétfőn, egy munkaközvetítő portál által közzétett felmérés eredményeit ismertetve. A megkérdezettek 42 százalékát aggasztja az, hogy sokan nem tartják be a járvány megfékezése érdekében hozott óvintézkedéseket, 23 százalékuk pedig attól tart, hogy a járvány második hulláma felboríthatja vakációs terveit. A felmérés szerint a romániai alkalmazottak csaknem 75 százaléka nem vette még ki idei szabadságát, és alig 42 százalékuk tervezi ezt megtenni a közeljövőben. A megkérdezettek több mint 57 százaléka a román tengerpartra, vagy a hegyekbe készül nyaralni, csaknem egynegyedük pedig otthon töltené szabadságát. Ami a hivatali utakat illeti, a megkérdezettek csaknem 88 százaléka azt állította, hogy sehova sem utazik az idén, 10 százalékuk tervez belföldi utazást és 3 százalékot sem tesz ki azok aránya, akik hivatali ügyben külföldre készülnek.(Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?