A 17 hibrid autóbuszból kettő már megérkezett Szatmárnémetibe

A szatmárnémeti tömegközlekedés fejlesztését prioritásként kezelő városvezetés európai uniós pályázatnak köszönhetően vásárolt 17 darab hibrid autóbuszt, amelyekből az első kettőt szerdán leszállította a pályázaton nyertes vállalat.

Örök érvényű a mondás, miszerint  csak akkor lehet rávenni bárkit is arra, hogy otthon hagyja autóját, s tömegközlekedési eszközzel jusson el a munkahelyére vagy úti céljához, ha az a tömegközlekedési eszköz megfelelő körülményeket biztosít számára. Ezt szem előtt tartva fogott neki a szatmárnémeti tömegközlekedés korszerűsítésének Kereskényi Gábor polgármester és a városvezetés bő másfél évvel ezelőtt.

A géppark modernizálásaként 2019-ben sikerült beszerezniük öt darab  euró 6-os autóbuszt és emellett tavaly novemberben aláírták azt a 37 millió lejes uniós támogatási szerződést, amely 17 hibrid autóbusz megvásárlását egy forgalom-monitorizáló rendszer beüzemelését, az elektromos jegyrendszer bevezetését és egy terminál megépítését távolsági buszok számára teszi lehetővé Szatmárnémeti számára.

A tervek szerint a lengyelországi gyártónak hat hónapon belül kellett leszállítania a járműveket, és az első két hibrid busz szerdán meg is érkezett Szatmárnémetibe. Kereskényi Gábor a buszok átvételekor elmondta, mivel a lengyelországi buszok gyártása a koronavírus-járvány miatt csökkentet kapacitással üzemelt, a következő 9 jármű augusztusban, a fennmaradó 6 pedig az azt követő hónapokban érkezik majd. Mindegyik autóbusz 120 kW-s elektromos, és 151 kW-s diesel motorral van ellátva, 96 férőhelyes, amelyből 31 ülőhely.

„Természetesen légkondicionáltak is a járművek, és kamerákkal, illetve utasszámlálóval is el vannak látva, amelynek köszönhetően a Transurban egyszerűen meg tudja majd állapítani a járatok kihasználtságát” – fogalmazott a polgármester, hangsúlyozva azt is: továbbra is prioritásként kezelik a szatmárnémeti tömegközlekedés fejlesztését, ezért helyi, országos valamint európai pénzalapokból tovább fogják bővíteni és fejleszteni a gépparkot és a szükséges eszközöket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?