Egymilliárd eurót fordítanak a települések gázelosztó hálózatainak kiépítésére

Egymilliárd eurót fordít Románia a következő hét évben uniós alapokból a települések gázelosztó hálózatainak kiépítésére; a cél a gázhálózatra csatlakozott háztartások számának megduplázása - nyilatkozta szombaton Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő azt mondta, 200 millió euró még a 2014-2020-as időszakra szánt uniós alapokból, további 800 millió euró pedig a 2021-2027-es többéves pénzügyi keretből Romániának járó összegből kerül ki. Az egymilliárd eurós ráfordítással a cél a gázhálózatra csatlakozott háztartások számának "legalább megkétszerezése" - hangsúlyozta.

A miniszterelnök hozzátette, ez a projekt nemcsak a háztartások, hanem a települések számára is fontos, a gázhálózatra való csatlakozással ugyanis újabb beruházásokra igényelhetnek alapokat. Orban rámutatott, bár Romániának jelentős gáztartalékai vannak, a lakosság mindössze 35 százalékához jut el jelenleg a földgáz.

A kormányfő Suceava megyei látogatáson tartózkodik szombaton Adrian Oros mezőgazdasági, Lucian Bode szállításügyi és Bogdan Gheorghiu kulturális miniszterrel együtt. A miniszterelnök részt vett a Moara községben kiépített gázvezeték-hálózat üzembe helyezésén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?