A PSD szerint a kormánynak most van fedezete a gyermekpénz megduplázására

A kormánynak most van fedezete a gyermekpénz megduplázására - közölte szerdán Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke azt követően, hogy a parlament elfogadta a különnyugdíjak megadóztatásáról szóló jogszabályt.

A szociáldemokraták elnöke szerint a PSD hat hónapja várja, hogy a kormány sürgősségi rendelettel adózza meg a magas nyugdíjakat, főleg, hogy azt mondták, nincs pénz a gyermekpénz megduplázására. A parlament elfogadott szerdán egy jogszabályt, amely 85 százalékig terjedő progresszív adót vet ki a különnyugdíjakra.

„Felhívom az Orban-kabinet figyelmét, hogy mostantól rendelkezésére áll a nyugdíjemeléshez és a gyermekpénz megduplázásához szükséges pénzalap” - nyilatkozta Ciolacu a parlamentben. A képviselőház szerdai ülésén szavazta meg az adótörvénykönyv olyan értelmű módosítását, amely szerint 85 százalékig terjedő progresszív adóval sújtják a 7001 lej fölötti nyugdíjakat. A tervezetet 307 képviselő támogatta, egy ellene szavazott.

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közös módosító javaslata értelmében a 2000 lej alatti nyugdíjak adómentesek lesznek, a 2000 és 7000 lej közötti nyugdíjak esetében 10 százalékos adót vetnek ki a 2000 lejt meghaladó összegre, míg a 7001 lejt meghaladó nyugdíjak esetében 85 százalékkal adózzák meg az ezt a küszöböt meghaladó összeget.

Arról nincs még hivatalos adat, hogy mekkora jövedelme származik a nyugdíjak megadóztatásából az államkasszának, de tény, hogy csupán a gyermekpénz megduplázása az év második felében 6 milliárd lejes plusz költséggel jár.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?