Gázárliberalizáció: a szolgáltatók jelentős része ahelyett, hogy csökkentené az árat, drágít

Egy szakmai civil szervezet számításai szerint a piacvezető szolgáltatók az indokoltnál 7-14 százalékkal drágábban adnák a gázt július 1-től.

Hacsak a hatóságok közbe nem lépnek, nem a lakosság, hanem a szolgáltatók fognak jól járni a szabadpiaci gázszolgáltatás július 1-i bevezetésével. Virgil Popescu gazdasági miniszter a közelmúltban pofátlanságnak nevezte a szolgáltatók hozzáállását, a liberalizálást követő időszakra vonatkozó árajánlataikra célozva.

Az ágazati szakembereket tömörítő Intelligens Energia Egyesület (AEI) 27 olyan vállalat árajánlatait elemezte, mely jelenleg szabályozott árakon adnak el gázt háztartási fogyasztóknak. Közülük 9 kínálja a gázt július 1-től a jelenlegi árnál olcsóbban, 5 esetében változatlan lesz az ár, 13 pedig drágít.

Kik csökkentik az árat?

A jelenlegi két legnagyobb gázszolgáltató, az E.ON Energie Románia és az Engie, ha minimális mértékben is, de enged az árból, előbbi 134,19 lejről 131,92 lejre, míg utóbbi 125,17-ről 124,92-re csökkenti az árat. Ez 2, illetve 0,2 százalékos árcsökkentést jelent.

A legnagyobb mértékben három kisszolgáltató, a Măcin Gaz, a Premier Energy Otopeni és a Tulcea Gaz megy a jelenlegi ár alá, előbbi kettő 26, utóbbi pedig 20 százalékkal. A legnagyobb arányban a Cordun Gaz drágít, 20 százalékkal, a Nord Gaz 19, a Romgaz 16, Tehnologica Radion 15 százalékkal emeli az árat.

Hol van a kutya elásva?

Jelen pillanatban a Mihoc Oil nevű vállalatnál a legolcsóbb a lakossági gáz, 107,73 lej/Mwh. Ez a szolgáltató februárban az országos fogyasztás 0,07 százalékát biztosította. Az AEI szakemberei szerint teljességgel kizárt, hogy egy ennyire jelentéktelen piaci szereplő olcsóbban jusson a nyersanyaghoz, mint a piacvezetők, az E.ON és az Engie, melyek 20-25 százalékkal magasabb árakkal dolgoznak. A magyarázat csak az lehet, hogy utóbbiak lényegesen magasabb nyereségkulcsot építenek be a fogyasztási árba. Bár alacsony árakkal dolgozik, a Mihoc Oil a 2009 és 2018 közötti időszakban sosem volt veszteséges, hétszer profittal zárta az évet.

Levonva a szállítási és egyéb költségeket a jelenlegi árakból, az AEI szakemberei arra a megállapításra jutottak, hogy 77,25 lej/Mwh lehet a reális ár, amelyen a szolgáltatók hozzájutnak a gázhoz. Ebből kiindulva az E.ON 14, az Engie pedig 7 százalékkal olcsóbbak kellene hogy kínálja a gázt a július 1-től érvényes, hivatalos árajánlatánál.

Rövid távon nem lesz árcsökkenés

Nagy-Bege Zoltán, az energiaügyi szabályozó hatóság, az ANRE alelnöke rövid távon nem számít a gázárak csökkenésére szabadpiaci viszonyok között. „A gáz ára csökkenő tendenciát mutat. Sajnálatos módon az árliberalizáció kezdete a járvány okozta válság időszakára esik, amikor csökkent leginkább az ipari fogyasztás, az ügyfelek egy része fizetési halasztást kapott. Ezért a szolgáltatók bevételei csökkentek, s kevéssé versenyképesek a szabadpiacon” – nyilatkozta Nagy-Bege Zoltán az Energia az otthonodban című videokonferencia keretében.

A szakember elmondása szerint a fogyasztás visszaesése miatt 2 milliárd köbméter földgáz halmozódott fel a hazai tárolókban, s bár a világpiaci ár alacsony, a tárolási költségek miatt a hazai forgalmazók jelenleg 90 lej/Mwh körüli áron jutnak hozzá. Virgil Popescu gazdasági miniszter kilátásba helyezte, hogy az alkalmazható árrés maximalizálásával fogják a forgalmazókat az árak csökkentésére kényszeríteni, s már fel is vette a kapcsolatot ebből a célból a Versenyhivatallal.

A háztartási fogyasztók június 30-ig választhatnak új szolgáltatót, illetve módosíthatják a szerződési feltételeket. Ha ezt nem teszik meg, akkor továbbra is a jelenlegi szolgáltatótól, a most érvényes áron kapják majd a földgázt.

(Címlapfotó forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?