Nehéz idők várnak a textiliparra: bezár az esztelneki nadrággyár

A háromszéki üzemnek 235 dolgozója van. Az év végéig az ágazatban emberek tízezreit bocsáthatják el. 

Epidemiológiai értelemben leszálló ágon van a koronavírus-járvány, ám gazdasági téren még csak most kezdi el szedni az áldozatait. Erdélyben az elsők egyike az esztelneki RHM Pants készruhagyár, melyet a járvány okozta gazdasági helyzet miatt zárnak be. A gyár kizárólag exportra dolgozik, azonban a megrendelések száma és volumene nagyon nagy mértékben visszaesett. 

„Mivel a veszteségeket rövid távú intézkedésekkel nem lehet ellensúlyozni, s nem várható, hogy rövid időn belül javuljon a piaci helyzet, az igazgatótanács és a felügyelő bizottság az esztelneki üzem bezárását határozta el” – áll a tulajdonos, a német dr. Bock Industries nyilatkozatában. 

A döntés következtében 235 háromszéki munkavállaló veszti el az állását. Livia Damian igazgatőnő a Mediafax hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem kapott hivatalos értesítést a gyár bezárásáról. A dr. Bock Industries gyáraiból olyan közismert márkanéven forgalmazott termékek készülnek, mint a Gant, a Hugo Boss, a Marc OPolo, a Rafaello Rossi vagy a Windsor. A vállalatnak az esztelneki az egyetlen romániai üzeme, külföldön Németországban, Olaszországban, Bulgáriában és Ukrajnában vannak még gyárai. 

Más textilipari cég is gondokkal küzd

A legnagyobb hazai textilipari cégek közé tartozó Secuiana Rt. szintén gondokkal küzd. A kézdivásárhelyi vállalatnak országszerte 23 márkaboltja van, melyek március vége óta be vannak zárva, a külföldi megrendelések pedig 30-40 százalékkal estek vissza. 

„Nem fog jól alakulni a helyzet az elkövetkező időszakban sem, a nagy problémák pedig szeptember-októberben kezdődnek majd. Akkor kellene a jövő évi tavaszi-nyári szezonra dolgozzunk, de mivel idén áprilisban és májusban kicsi volt a kereslet, nagy árukészletek maradtak meg, ezért aztán kisebbek lesznek a rendelések” – nyilatkozta a Maszolnak Dobra László, a Secuiana vezérigazgatója.

A cégnek két gyára van Kézdivásárhelyen, egy pedig Bereckben, melyekben 650 főt foglalkoztatnak. Dobra László elmondása szerint eddig senkit nem bocsátottak el, de valószínű, hogy az elmaradt bevételeket kompenzálandó, meg kell majd válniuk a munkatársak egy részétől. 

„A járványnak katasztrofális gazdasági hatásai lesznek az első három negyedévben. A forgalom 80 százalékkal, a kivitel pedig 50 százalékot meghaladó mértékben fog csökkenni éves szinten. Az ágazatban a munkahelyek 40 százaléka meg fog szűnni” – véli Mihai Păsculescu, a textil- és bőripari munkáltatók szakmai érdekvédelmi szövetségének az elnöke. 

A járvány kezdetén a hazai textil- és bőriparban körülbelül 260 ezer ember dolgozott, ezeknek 70 százalékát küldték el kényszerszabadságra a munkaadók. Az ágazat éves árbevétele 22,7 milliárd lej volt 2018-ban, melynek tetemes része exportból származott. Ha az elnök prognózisa helyesnek bizonyul, akkor idén a foglalkoztatottak száma 160 ezer alá csökkenhet. Az ágazat nehézségeihez hozzájárul az is, hogy az alapanyagok 95 százaléka külföldről, leginkább Kínából érkezik, a járvány miatt pedig megugrottak az árak, nehézkessé vált a beszerzés.

Kapcsolódók

Kimaradt?