Akár 3000 lejjel is megbírságolható az a cég, amelyik nem tartja be a túlóraszabályt

A képviselőház elutasította szerdán a Klaus Iohannis államelnöknek a munkaügyi törvényt módosító jogszabály felülvizsgálatára vonatkozó kérését. A törvény a túlórázást érintő előírások be nem tartásáért kiróható szankciókra vonatkozik.

Miután az alsóház elutasította az újbóli megfontolásra vonatkozó államelnöki kérést, a törvény megmaradt eredeti alakjában. Ennek megfelelően előírja, hogy „a túlórázásra vonatkozó előírások be nem tartása miatt 1500-tól 3000 lejig róható ki bírság minden egyes érintett alkalmazott után”.

Az államfő azért küldte vissza megfontolásra a jogszabályt, mert úgy vélte, hogy a szövege nem elég világos, nem derül ki belőle az, hogy csak azon alkalmazottak miatt róható-e ki bírság, akik a törvény által megszabott időnél többet túlóráznak, vagy azokéban is, akik esetében a munkatörvénykönyv más kitételei sérülnek.

Az alsóház szakbizottságai azonban úgy vélték, hogy a törvény szövege világos és kimerítő, a munkáltató csak abban az esetben bírságolható meg, ha nem tartja be az előírásokat a túlóráért járó szabadidő vagy fizetés megadására vonatkozóan.

A szenátus már korábban elutasította az államelnök kérését, a képviselőház döntő ház volt az ügyben. Iohannisnak – mivel ez már a második megkeresés – tíz napon belül kell kihirdetnie a törvényt, vagy alkotmányossági kontrollt kérnie rá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?