Szigorúbban büntetnék a falopást, a jogszabály-módosítást elfogadta a szenátus

Az erdőgazdálkodás szabályozásán módosító és a falopásért szigorúbb büntetést előíró kezdeményezést fogadott el szerdán első házként a szenátus.

A többpárti kezdeményezést az RMDSZ is támogatta. „Az erdőgazdálkodás szabályozását hatékony, kivitelezhető intézkedések bevezetésével kell módosítani. A szigorú büntetést támogatjuk, minden olyan megoldást, amely valóban a bűncselekmények megelőzéséhez vezet” – idézi Tánczos Barna RMDSZ-es szenátort a szövetség közleménye.

Az RMDSZ mezőgazdasági szakpolitikusa hozzátette: a ma elfogadott tervezet, amely az RMDSZ módosításait is tartalmazza, kiegészíti azt a korábban elfogadott törvénymódosítást, amelyet a szövetség törvényhozói kezdeményeztek.Az RMDSZ módosításának köszönhetően a tervezet nem ad lehetőséget a hatóságok túlkapásaira, és az új előírások nem nehezítik meg a mezőgazdasági tevékenységet. A módosítás értelmében ugyanis a legelők szélén található cserjék és bokrok kivágása, és a 0.1 köbméternél kisebb famennyiség elszállítása nem minősül bűncselekménynek. A felsőház szakbizottsága ellenszavazat nélkül fogadta el az RMDSZ javaslatát.

A ma elfogadott jogszabály-módosítás ugyanakkor egyértelműen tiltja a motoros járművekkel való erdei közlekedést. A fából, kavicsból, döngölt földből épített erdei ösvényeken biciklizni, szaladni vagy sétálni lehet, de motoros járművel csak az erdővédelmi hatóság engedélyével térhetünk le az útról.

A tervezetről a képviselőháznak is döntenie kell, majd ezt és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe.

Kapcsolódók

Kimaradt?