Az EU 70 millió euró értékű előcsatlakozási támogatási csomagot írt alá Szerbiával

A belépni kívánó országok számára rendelkezésére álló előcsatlakozást támogató alapból 70,2 millió eurós támogatási csomagot írt alá Szerbiával az Európai Unió - közölte az Európai Bizottság pénteken.

Az előcsatlakozási program virtuális aláírásán mások mellett Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos, valamint Aleksandar Vucic szerb elnök vett részt. Az Európai Unió programokat határoz meg a tagjelölt országok uniós csatlakozásához szükséges felkészülés támogatására. Ezeknek a végrehajtására, az unió a technikai források mellett, anyagi forrásokat is biztosít. 

Az anyagi forrásokat az unió az úgynevezett csatlakozási alapok keretében biztosítja. A támogatás felhasználására az intézményi átalakítás és megszilárdításuk elősegítése, a határokon átnyúló együttműködés, a közlekedést és szállítást, a környezetvédelmet és a gazdasági fejlődést érintő regionális fejlesztések, a kirekesztés ellen folytatott küzdelem, valamint a vidékfejlesztés területén kerülhet sor.

A bizottsági közlemény kiemelte, a Szerbiának nyújtott pénzügyi csomagból 30 millió eurót fordítanak majd a gazdaság fellendítésére egyebek mellett az ország kevésbé fejlett régióiban az induló, valamint a már működő mikrovállalkozások támogatása révén. A finanszírozás növelni fogja a foglalkoztatást, segíteni az innovációt és a fejlődést helyi szinten - tették hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?