Aláírták a Marosvásárhely-Nyárádtő autópálya-szakasz kivitelezési szerződését

Aláírták pénteken Marosvásárhelyen a megyeközpont és Nyárádtő közötti autópálya-szakasz, illetve a bekötőút kivitelezési szerződését. A prefektúra épületében szervezett sajtónyilvános eseményen részt vett Ludovic Orban kormányfő mellett Lucian Bode szállításügyi miniszter, valamint Virgil Popescu gazdasági tárcavezető is.

Az észak-erdélyi sztráda részét képező 4,5 kilométeres autópálya-szakasz, illetve a 4,7 kilométeres bekötőút kivitelezésével a Strabag útépítő vállalatot bízta meg a kormány. A munkálatok befejezésének a határideje 18 hónap, összköltsége pedig 192 millió lej.

Alig néhány perces felszólalásában Ludovic Orban miniszterelnök azt mondta, kormányának Románia fejlesztési irányának a megváltoztatása a célja, ezért az elkövetkezendő időszakban növelné az ország nemzetközi versenyképességét. Ehhez pedig elengedhetetlen az infrastruktúrafejlesztés.

Lucian Bode szállításügyi miniszter a maga részéről hangsúlyozta, hogy a kormány az elkövetkezendő hetekben bemutatja a következő tíz év infrastruktúrafejlesztési terveit. A tárcavezető megismételte ugyanakkor a néhány nappal korábban tett televíziós nyilatkozatában elhangzottakat, miszerint zajlanak az útépítési munkálatok az országban.

70 kilométernyi autópálya-szakaszon folyik a munka

Tájékoztatása szerint jelenleg az ország területén 70 kilométernyi autópálya-szakasz és gyorsforgalmi út munkatelepén dolgoznak, év végéig pedig további munkatelepek megnyitását helyezte kilátásba: például az észak-erdélyi sztráda újabb, 8 kilométeres szakaszát, a Nagyszeben-Pitești sztráda 4-es, Cornetu és Bojca közötti 30 km-es szakaszán.

 

Lucian Bode abban bízik, hogy idén aláírhatja a kivitelezési szerződést az észak-erdélyi autópálya 3 szakaszára, decemberig pedig akár 80 kilométer sztrádát adhat használatba a kormány. Kijelentette, a munkálatok jelenlegi ütemét szem előtt tartva elmondható, hogy idén átadják az észak-erdélyi autópálya 17 kilométeres Radnót-Maroskece közötti szakaszát és befejezik a Bihar és Bors közötti 5,3 kilométeres szakaszt is. 

Hatszemközt

A sajtónyilvános esemény végén Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök hatszemközti megbeszélésen fogadta hivatalában Lucian Bode szállításügyi minisztert és Mara Togănel prefektust. A beszélgetés fő témáját a megyét érintő infrastruktúrafejlesztési projektek képezték. „Pozitív hangvételű beszélgetés volt a miniszter úrral, aki nagyon nyitott volt, több fontos témát is érintettük” – értékelt a Maszolnak Péter Ferenc. Úgy fogalmazott, több olyan fontos projektről egyeztettek, amelyek fontosan a Maros megyeiek számára.

„Beszéltünk a Marosvásárhely – Iași autópályáról, ami az egész Nyárád-mentén átszelné a megyénket. Főleg az első szakasznak a mielőbbi megépítése lenne nagyon fontos, mivel a nagy forgalom most Nyárádtő környékén autópályán beérkezik a megyébe, de nincs, ahol csatlakozzon gyorsforgalmi útba vagy autósztrádába, csak az Ákosfalva – Nyárdtő megyei útba. Ezért arra kértem a miniszter urat, hogy próbáljuk meg elkezdeni az A1-es pálya első szakaszának az építését, ezáltal tehermentesítve a nyárád-menti községeken áthaladó útszakaszt” – fogalmazott Péter Ferenc.

 

A Maros megyei tanács elnöke felvetette a szállításügyi miniszternek a Marosvásárhelyt elkerülő körgyűrűk építését is. „Mindkét, a már elkezdett és a tervezett terelőút is téma volt. A tárcavezető azt ígérte, hogy nyárra befejeződnek az árajánlattevések, ősz folyamán pedig elkezdődhetnek a munkálatok” – jelentette ki Péter Ferenc.

Felvetésünkre, miszerint mennyire indokolt az optimizmus figyelembe véve, hogy a Jedden áthaladó terelőút „építése” választási kampányban kezdődött, a mostani bejelentés pedig szintén felfogható választási kortesbeszédként, a megyei önkormányzat vezetője elismerte, hogy az elmúlt időszakban valóban sok ígérgetés övezte az építkezést.

„Valóban nagyon sok időpont volt már. A mostaniak arról szólnak, hogy az érdeklődő cégek július végéig kell hogy letegyék az ajánlatokat. Ilyen formában valóban akkor tudjuk készpénznek venni a tárcavezető bejelentését, amikor aláírt szerződést látunk. Igen, volt már aláírt szerződés, amit felbontottak, tehát magyarul mondva: hisszük, amikor látjuk, hogy dolgoznak a gépek és halad a munka. De én azért reménykedem abban, hogy kampányidőszak előtt meg fognak tenni mindent azért, hogy elkezdődjenek a munkálatok” – mondta Péter Ferenc.

Maros megye elnöke beszélt ugyanakkor a szállításügyi miniszterrel egy, a kampány során tett ígéretéről is. Péter Ferenc 2016-ban lebegtette meg azt, hogy a Marosvásárhely és Szováta közötti, illetve a Mezőségen áthaladó keskeny nyomtávú vasútvonal töltését kerépárúttá alakítja, turisztikai útvonalat alakítva ki a mezőségi Nyárád-menti települések között. „Arra kértem a miniszter urat, hogy segítsen abban, hogy a megyei önkormányzat minél hamarabb át tudja venni a vasútvonalat” – magyarázta. Péter Ferenc ugyanakkor arra is kérte a szaktárca-vezetőt, hogy járjon közbe annak érdekében, hogy mielőbb be tudjanak indítani egy Marosvásárhely – Bukarest közötti repülőjáratot.

Kapcsolódók

Kimaradt?