Mindent egy lapra: június 15-től indulhat újra a szerencsejáték-ipar

Elképzelhető, hogy június 15-től újranyitnak a kaszinók, a játéktermek és a fogadóirodák, de természetesen a közegészségügyi előírások szigorú betartásával – nyilatkozta Sorin Constantinescu, a kormány ágazati tanácsosa a kabinet tagjai és a szerencsejáték-ipar képviselői csütörtöki egyeztetése után.

A koronavírus-járvány miatt március 16-án kihirdetett szükségállapot alatt a vendéglátóhelyekkel egy időben felfüggesztették a játéktermek működését is, és bár május 15-től veszélyhelyzetre enyhült a védekezés formája, még mindig zárva tartanak a kaszinók és fogadóirodák. Sőt június elsejétől is egyelőre csak a teraszok nyílhatnak meg, a vendéglátóegységek zárt helyiségei nem.

A szerencsejáték-ipar képviselői és a kormány tagjai csütörtöki egyeztetése után Sorin Constantinescu kormánytanácsos azt nyilatkozta, hogy június 15-re becsülik az újranyitás lehetőségét. Azonban a közegészségügyi előírásokat szigorúan be kell majd tartani. A vendégeknek az arcot és orrot eltakaró maszkot kell viselniük, az alkalmazottaknak pedig úgynevezett arcpajzsban kell dolgozniuk. A nyerőgépek közé mozdítható plexiüvegfalat kell helyezni, amellyel elválasztják egymástól a játékosokat. Egyes szenvedélyes szerencsejátékosok korábban egyszerre két-három „félkarú rablót” is használtak, de ez egyelőre megszűnik – hívta fel a figyelmet Constantinescu, aki azt is hangsúlyozta, hogy a játékgépeket minden használat után fertőtleníteni kell.

 

Az állami költségvetésbe igen jelentős összeg, mintegy 800 millió lej folyik be a nyerőgépeket üzemeltető társaságoktól adók és illetékek formájában, emellett 45 ezer alkalmazottat tart el az ipar. Most azonban, a járvány miatt felfüggesztett tevékenység következtében az állam mintegy 20 millió eurónak megfelelő lejt fizet ki segélyként a kényszerszabadságra küldött alkalmazottaknak – mondták.

Minden egyes játékgép után évente négyezer eurónak megfelelő összeget számol fel illetékként az állam, de mivel ezt előre be kell fizetni az államkasszába, Sorin Constantinescu azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy az ideiglenesen bezárt játéktermek 30 százaléka ki sem nyit már, akkor kárt okoz számukra a három hónapos kiesés.

Elhangzott az is, hogy a sportfogadó-irodákban és a lottózókban is szigorú egészségügyi szabályok szerint kezdődhet majd újra a tevékenység.

(Nyitókép forrása: digi24.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?