Úttörő lépést tett Sepsiszentgyörgy a helyi gazdaság fejlesztése érdekében

A térségben úttörőként gazdasági konzultatív tanácsot hoz létre a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, amely által szorosabbra fűzi kapcsolatát a helyi vállalkozói szférával, és közösen terveznek a térség gazdaságának fejlesztése érdekében – jelentette csütörtökön Antal Árpád. A polgármester közlése szerint a város önkormányzata együttműködési szerződést köt három gazdasági szervezettel, a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, az Asimcov kis és középvállalkozók szövetségével és az informatikusokat tömörítő IT Plusz Klaszterrel.

Antal Árpád elmondta, a gazdasági szervezetek még február végén keresték meg a gazdasági konzultatív tanács létrehozásának igényével, és az elképzelés találkozott a városvezetés elképzelésével, hiszen közös céljuk a térség gazdaságának fejlesztése. A párbeszédből és a közös tervezésből végeredményben a lakók nyernek, illetve a vállalkozók közvetlenül az önkormányzattól értesülnek az önkormányzat terveiről és a beruházásokat érintő, hosszú távú víziójáról – magyarázta. Szerinte az együttgondolkodás aktuálisabb, mint bármikor, hiszen a járvány is megmutatta, hogy ha mindenki egy irányba húz, a lehető legkisebb veszteséggel lehet átvészelni nehéz időszakokat.

Ötmillió lejes pénzalap helyi vállalkozók támogatására

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat átszervezi idei költségvetését, és létrehoz egy 5 millió lejes pénzalapot, amiből gazdaságélénkítésre és munkahely védelmére pályázhatnak a sepsiszentgyörgyi vállalkozások. „Az a célunk, hogy a következő két évben annyi munkahely alakuljon, amennyi megszűnik az egészségügyi-gazdasági válság hatására”- szögezte le Antal Árpád.

Emlékeztetett, hogy a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett vállalkozások több éve visszaigényelhetik az ingatlanadójuk 33 százalékát. Tavaly ez a de minimis jellegű program révén 1,4 millió lej jutott vissza a helyi cégekhez. Idén módosítják a programot és már az ingatlanadó 40 százalékát tudják visszaigényelni a helyi vállalkozások.

Emellett más területekre is kiterjesztik a sepsiszentgyörgyi önkormányzat gazdaságélénkítő programját. Elsősorban ott segítenek, ahol az állam nem tudott, így figyelembe veszik, hogy az adott vállalkozás milyen állami támogatásokat kapott. Kiemelten támogatják a munkahely-teremtést is, ezért az önkormányzati cégek további munkatársakat fognak alkalmazni, jelentette be Antal Árpád. Hozzátette: a most alakuló gazdasági konzultatív tanács is részt vesz az önkormányzat több éves munkahelyvédelmi-gazdaságélénkítési programjának kidolgozásában.

Antal Árpád szerint fontos lenne erősíteni azt, hogy a lakosság és a vállalkozók helyi  terméket és szolgáltatást vásároljanak. Hozzátette: az önkormányzat nem mondhatja azt egy közbeszerzésen, hogy egy ponttal többet kap a helyi vállalkozó, ezért a cégeknek egymás között kell erre odafigyelniük, cégcsoportokat létrehozva közösen eredményesebben pályázhatnak. A polgármester emlékeztetett: több százmillió euró értékű, nagy beruházásokra készül Sepsiszentgyörgy önkormányzata, és nem mindegy, hogy ennek a pénznek hány százaléka marad helyben. Nyilván elektromos autóbuszokat nem tud helyben megvásárolni, ám nem mindegy, hogy a többi közbeszerzésen milyen arányban vesznek részt a helyi vállalkozások – hívta fel a figyelmet.     

A vállalkozók első kézből kapnak információkat       

A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Édler András rámutatott: a sepsiszentgyörgyi gazdasági konzultatív tanács létrehozása egyedi a térségben, hiszen a törvény ezt nem szabályozza, ám megindulhat az intézményes kommunikáció a Sepsiszentgyörgy vonzáskörzetéhez tartozó cégek vezetői és az önkormányzat között. Másrészt lehetőséget teremt, hogy ha önkormányzati küldöttség megy valahová, legyen mellette egy – saját költségen utazó - gazdasági küldöttség is, ami hozzájárul ahhoz, hogy a politikai síkú kapcsolatépítés mellett megvalósuljon egy gazdasági síkú együttműködés is. A három gazdasági szervezet első körben a sepsiszentgyörgyi önkormányzattal köt együttműködési szerződést, de megkeresték a Kovászna megyei tanácsot is, amellyel hasonló partnerséget szeretnének kialakítani.

Az Asimcov kis és középvállalkozók szövetségének elnöke, Bagoly Miklós a helyi termékek és szolgáltatások előnybe helyezését tartotta fontosnak, hogy az elköltött pénz a térségben maradjon. Rámutatott, hogy pozitív a Háromszéki Közösségi Alapítvány kezdeményezése, amellyel meghatározzák a helyi termékeket és szolgáltatásokat. Emellett a gazdasági küldöttségek fontosságát hangsúlyozta. Eémondta, hogy tudomása szerint a magyarországi Zala megyében sikeresen működik egy sepsiszentgyörgyihez hasonló gazdasági konzultatív tanács, amelynek tagjai tapasztalt vállalkozók és klaszterek vezetői.

A székelyföldi informatikai vállalkozókat tömörítő IT Plusz Klaszter elnöke, Bihari Béla rámutatott: a járvány is megmutatta, fontos, hogy a cégek szövetkezzenek és kompetenciáikat összesítve, cégcsoportulások tudjanak munkákat megnyerni. Hozzátette: nem szeretnék, hogy egyrészt a gazdasági konzultatív tanács plusz bürokráciát hozna az önkormányzati döntéshozatalba, másrészt a vállalkozók is idejüket szánják a közösségért, amikor vitákon, döntésvéleményezésekben vesznek részt, ezért szeretné ha a testület a munka nagy részét digitálisan, hatékonyan végezné. Szeretnénk „idegesíteni” az önkormányzatot, hogy elmozduljon a digitalizálás irányába, mondta Bihari Béla.

A digitalizáció elindult, azzal nem kell leállni

Antal Árpád polgármester elmondta: a járványhelyzet kényszerfolyamatként elindította a digitalizációt és azzal nem kellene leállni ám annak működése nagyban függ a központi döntésektől. Például a sepsiszentgyörgyi önkormányzat hiába állít ki digitálisan egy urbanisztikai bizonylatot, ha mondjuk a környezetvédelmi hatóság azt nem fogadja el. Hozzátette: tart attól, hogy a szükségállapot idején digitálisan kiállított dokumentumok miatt sok lesz a jogi procedúra, mert ha valamelyik hivatalnak valami nem teszik, megtámadja azokat például azért mert hiányzik egy dokumentumról a pecsét.

Kapcsolódók

Kimaradt?