Indul a szabadpiaci gázszolgáltatás – Mutatjuk, hogyan választhatja ki a legjobb árajánlatot

Június végéig választhatják ki a fogyasztók, hogy melyik cégtől szeretnének a továbbiakban földgázt vásárolni.

Július elsejével kezdődően megszűnik a lakossági fogyasztásra szánt földgáz árának központi szabályozása, a továbbiakban a kisfogyasztók ellátása szabadpiaci feltételek között folyik majd. Mindazok, akik elégedetlenek a jelenlegi szolgáltatóval és váltani szeretnének, június 30-val bezárólag köthetik meg az új szerződést.

Ha ezt nem teszik meg, jelenlegi szolgáltatójuktól kapják a gázt továbbra is, az érvényes szerződésben szereplő áron. Abban az esetben ha a gázt a továbbiakban is az aktuális szolgáltatótól szeretnék kapni, de a jelenleginél jobb áron, szintén június utolsó napjáig próbálkozhatnak a szerződés módosításával.

Az ajánlatok közül az energiaárakat szabályozó hatóság, az ANRE honlapján található árösszehasonlító segítségével lehet választani. A honlapnak csak román és angol nyelvű változata van, magyar nincs.

Ezek a lépések

Az első mezőből, Alege tipul de client final, a casnic, vagyis a háztartási opciót kell kiválasztani. Következik az Alege modalitatea de racordare elnevezésű, ahol a helyes választás a Sistem de distributie. A következő sorban a várható éves fogyasztást kell megtippelni, ami az esetek elsöprő többségében nem haladja meg az évi 280 Mwh-t. Az Alege tipul pretului unitar de furnizare mező esetében a Cu servicii reglementete incluse a helyes választás. Végül a fogyasztás helyét kell megjelölni, kiválasztva a megyét és a települést is.

A Cauta gomb megnyomását követően megjelenik a szolgálaltók listája az ajánlatuk értékével és néhány más szerződéses feltétellel. A szolgáltatók száma településenként változik, a marosvásárhelyi fogyasztók például hatvannál több ajánlat közül választhatnak, melyek az ár alapján növekvő sorrendbe vannak helyezve. Az ár összetevői külön is fel vannak tüntetve, a lakosság a hatodik oszlopban szereplő fogyasztói árat (Pret de furnizare) fizeti, melyre még rájön az áfa és a jövedéki adó. Ez természetesen nem befolyásolja az árak sorrendjét.

Marosvásárhelyen a legolcsóbban a Gaz Vest kínálja a gázt, 120,16 Mwh-s áron, amit a Timmar Energy 122,68 és az Engie Románia 123,95 lejes ajánlata követ. A lista utolsó helyén tanyázó Getica 95 Commal valószínűleg nem sok vásárhelyi fog szerződni, mivel 1 Mwh gáz nála 258,77 lejbe kerül.

Azt is ki lehet számítani, mennyi pénzt nyernénk vagy veszítenénk, ha a listán szereplő szolgáltatókkal szerződnénk. Ehhez meg kell nyomni a weblap jobb felén található Adauga criteriile de estimare costuri gombot, s bevezetni a jelenleg fizetett árat és az éves fogyasztást, majd pedig megnyomni a Compara gombot. Elméletileg arra is lehetőség van, hogy bármelyik szolgáltatóval a közöltnél alacsonyabb árat próbáljunk meg kialkudni, ami közvetlen megkeresés útján történhet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?