Kártérítést kapnak az aszály, árvíz és fagy által érintett gazdák

A képviselőház elfogadott szerdán egy törvénytervezetet, amelynek értelmében kártérítést kapnak azok a gazdák, akiknek a termésében kár keletkezett a kedvezőtlen időjárási jelenségek miatt.

A törvényjavaslatot 212 képviselő támogatta, 99-en tartózkodtak a szavazáskor. A tervezetet a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői terjesztették elő. A jogszabály az aszályra, az árvízre és a fagykárra terjed ki.

A támogatás csak az illetékes bizottság által elvégzett kárfelmérést követően igényelhető, és abban az esetben jár, ha a kár meghaladja a termés 30 százalékát. A támogatás összege nem haladhatja meg az adott kultúrával kapcsolatos addigi költségek 70 százalékát. A kártérítést a megyei mezőgazdasági igazgatóságoknál kell kérvényezni.

Tinel Gheorghe liberális képviselő szerint a tervezet sérti az uniós csatlakozási szerződés előírásait, ezért a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői tartózkodtak a szavazáskor. A Szociáldemokrata Pártot (PSD) képviselő Valeriu Steriu ezt azzal hárította el, hogy a programról értesítik az Európai Bizottságot, és ha szükséges lesz, tárgyalásokat folytatnak róla. Ez ügyben a képviselőház volt a döntő ház.

Kapcsolódók

Kimaradt?