Florin Cîţu: nagyon nehéz a közszféra megreformálása

A koronavírus-járvány okozta válság időszakában is zajlik a pénzügyminisztérium átszervezése, de Florin Cîţu pénzügyminiszter szerint „nagyon nehéz megreformálni a közszférát, tekintve, hogy nagyon jól tudja, hogyan kell kihasználni a törvényt önmaga fedezésére”.

A tárcavezető a România TV hétfő esti műsorában kifejtette, hogy a válság időszakában nem akartak intézkedéseket hozni a közszférában, mivel az állami közigazgatás volt az a rendszer, amellyel a helyzetet irányították. „A reform azonban folytatódik az állami szektorban. A pénzügyminisztériumban átszervezés zajlik, ami bizonyos vezetői állások megszüntetésével is jár, tekintve azonban, hogy a közszféra nagyon jól ki tudja használni a törvényt önmaga fedezésére, a folyamat bonyolult” – mondta.

Cîţu szerint nehéz megreformálni manapság az állami szektort. „Minden alkalommal, amikor valaki nem végzi el a munkáját és emiatt szankcióban akarnád részesíteni, az illető automatikusan betegszabadságra megy. És semmit nem tehetsz. A magánszférában ilyen nincs” – jelentette ki.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az informatizálás az egyetlen olyan módja a reformnak, amely hosszú távon hat, és ha a szükségállapot idején hoztak volna reformintézkedéseket, azoknak nem lett volna olyan nagy hatásuk a büdzsére. A rendszer informatizálása és a minisztériumok átszervezése azonban megreformálja az egész közigazgatási apparátust és hosszú távon egy kisebb és hatékonyabb rendszert eredményez.

(Nyitókép: Florin Cîţu pénzügyminiszter | Fotó: gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?