Kezdődik a sepsiszentgyörgyi főtér bővítése

Jövő héten kezdődik Sepsiszentgyörgy főterének bővítése, jelentette be Antal Árpád. A város polgármestere csütörtöki, online sajtótájékoztatón elmondta: ezúttal a főtér megyei önkormányzat és prefektúra előtti részét rendezik.

Oda egy lépcsőzetes teret alakítanak ki, amely egyrészt alkalmas lesz arra, hogy különböző rendezvények esetén színpadot tudjanak elhelyezni ott, télen pedig mobil korcsolyapályának ad teret. Tavasztól őszig mozgatható bútorzattal és növényekkel töltik ki a teret.  A bővítés illeszkedni fog a főtér és a mellette lévő park képébe.

Antal Árpád emlékeztetett, hogy hosszas és bonyolult eljárás során jutottak el mostanra oda, hogy be tudják fejezni a főtér rendezését. Erre a helyre eredetileg az úgynevezett „sárkánydombot” képzelték el, ami egy fekvő sárkányt idéző, gyepesített térplasztika lett volna. Az eredeti ötletnek a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumának panasza miatt keresztbe feküdt a Kovászna megyei prefektúra megakadályozta arra hivatkozva, hogy a tervet nem hagyta jóvá a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a Hadügyminisztérium.   

A parkbővítés két éve elakadt, azóta új területrendezési tervet fogadott el az önkormányzat, amelyre már sikerült megszerezni az összes illetékes állami intézmény jóváhagyását, így jövő héten elkezdődhet az összesen 2,8 millió lejbe kerülő munkálat. Antal Árpád elmondta, a kivitelezőnek hat hónapja van elvégezni a főtér bővítést. A polgármester szerint ez akár hamarabb is befejeződhet, ennek feltétele, hogy a kivitelező időben be tudja szerezni a területet födő különleges térköveket.

Kapcsolódók

Kimaradt?