Orban: támogatást kapnak a munkát biztosító vállalatok

A bruttó fizetés legtöbb 30 százalékával támogatja a kormány azokat a munkaadókat, akik munkát kereső személyeket alkalmaznak - jelentette be szerda este Ludovic Orban kormányfő.

A munkát kereső személy bruttó fizetésének legtöbb 30 százalékát legalább három hónapon át biztosítja a kormány a kormányfő ígérete szerint. "Ugyanakkor vannak olyan kategóriák, amelyek nehezen találnak munkahelyet, például a frissen végzettek vagy a nyugdíjkorhatárhoz közeledők. Ezeknek a kategóriáknak a foglalkoztatását szintén támogatni fogjuk a bruttó fizetésük jelentős hányadának hosszabb időtartamú biztosításával" - mondta Orban. Hozzátette: a támogatás feltétele az lesz, hogy a vállalat a támogatás időszakának lejártával is egy ideig még foglalkoztatja a kedvezményezett alkalmazottat.

Orban bejelentett egy olyan intézkedést is, amelynek az a célja, hogy folytassák tevékenységüket a korlátozó intézkedések, vagy a gazdasági válság által érintett vállalatok. "Azokon a területeken, ahol a korlátozásokat június 1-je után is fenn kell tartani, továbbra is támogatjuk a kényszerszabadságra küldött munkavállalók bérét. Minden olyan területen, ahol a korlátozások enyhítésének eredményeként folytatódik a tevékenység, az állam kifizeti minden munkát felvevő alkalmazott bérének 41,5%-át" - nyilatkozta Orban.

Kifejtette: a kormány elfogad majd egy olyan jogszabályt is, amely a napszámosok tevékenységét szabályozza.

Orban szerint közel 600.000 román állampolgár részesült a kényszerszabadság miatt állami támogatásban, és a következő időszakban a munkát kereső románok száma meg fogja közelíteni a 700.000-et. Azt is elmondta: 350.000 munkaszerződést bontottak fel, és 300.000-350.000-re tehető azoknak az állampolgároknak a száma, akik külföldről tértek haza, és rövidesen munkát fognak keresni. 

Kapcsolódók

Kimaradt?