Mekkora kiadással jár egy családnak a kötelező maszkviselés?

A veszélyhelyzet bevezetésével járó kötelező maszkviselés elég nagy kiadást jelent, főként a többgyermekes családok számára. Két felnőttel és két gyermekkel számolva, a legolcsóbb, napi 1 sebészeti maszk biztosítása az összes családtag számára körülbelül 150 lejes havi költséget jelent – számolta ki a román sajtó.

Az egyszer használatos, egyszerű sebészeti maszk ára gyógyszertárakban 2,5 lejtől 3,9 lejig mozog darabonként, online áruházakban már 80 lejért is beszerezhető egy 50 darabos csomag. Sebészeti maszkokat bevásárlóközpontokban is árulnak.

A sebészeti maszkok minősége nagyon eltérő lehet. Úgy tudjuk ellenőrizni, mit vásároltunk, hogy megnézzük, milyen vastag és tömör a három rétegű maszk középső rétege. Ha a középső réteg ugyanolyan vékony és gyér, mint a két külső, a maszk minősége kimondottan gyenge. Ebben az esetben érdemes mások és a saját magunk biztonsága érdekében jobb minőségű sebészeti maszkot beszerezni.

A textilből készült újrahasznosítható maszkok már drágábbak, minőségüktől függően 7 lejtől 25 lejig terjed az áruk. Ezeket a maszkokat mosással, vasalással fertőtleníteni lehet, ám hatékonyságuk az igazán fertőzésveszélyes helyeken elég kicsi.

A nagyobb védelmet nyújtó FFP maszkok, félálarcok (FFP 2,3) a legdrágábbak. Az egyszer használatos FFP2-es darabonkénti ára 10 lejtől kezdődik, a legnagyobb védelmet nyújtó FFP3-as pedig 20-30 lejtől. Ha többet szeretne tudni a legnagyobb védelmet nyújtó félálarcokról, katt ide. Ha arra kíváncsi, hogyan védenek a maszkok, és miért fontos a használatuk, katt ide.

Figyelem: a veszélyhelyzet idejére előírt maszkhasználati szabályok megszegése hétfőtől 500 lejtől 2500 lejig büntethető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?