Tartalmas és rugalmas uniós költségvetésről tárgyalt Iohannis az EB-elnökkel

Telefonon tárgyalt hétfőn Klaus Iohannis államfő Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével a gazdaságélénkítő javaslatokról és a 2021–2027-es büdzsé felülvizsgálatáról – tájékoztatott az Államelnöki Hivatal.

„Az elnök az egységre és a szolidaritásra épülő, az unió tagállamai közötti megosztottság vagy széttöredezettség elkerülésére irányuló megoldás mellett foglalt állást. Klaus Iohannis hangsúlyozta, hogy a meglévő kihívásokra adott konkrét válasz érdekében ezeknek a javaslatoknak figyelembe kell venniük az egyes tagállamok igényeit, kiegyensúlyozottaknak, arányosaknak és helyesen rangsoroltaknak kell lenniük” – mutatott rá az elnöki hivatal közleménye.

Az államfő megismételte azt a gondolatát is, miszerint „a kohéziónak és a konvergenciának továbbra is a fő célkitűzéseknek kell lennie, hogy az Európai Unió megerősödve lépjen túl a koronavírus-járvány okozta válságon".

Iohannis szerint a gazdaság újraindítását egy „erős, tartalmas és rugalmas” költségvetés segítené, és úgy vélte: megnövekedett szintű előirányzatokat kell biztosítani a kohéziós és az agrárpolitikának. Az államfő kiállt egy erős európai egészségügyi infrastruktúra biztosítása mellett, és támogatta, hogy erre dedikált pénzkeretet különítsenek el.

(Nyitókép: Ursula von der Leyen és Klaus Iohannis egy korábbi találkozón | Fotó: presidency.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?