Nem olvastunk újdonságot a karantén idején – megnyomorította a könyvszakmát a kijárási tilalom

FRISSÍTVE - Hiába nőtt az online rendelések száma, drasztikusan visszaesett a könyveladás a kijárási tilalom bevezetése óta.

Ideális időszak lett volna az elmúlt közel két hónap az olvasásra, ám úgy tűnik, hogy a többség más időtöltési lehetőségeket részesített előnyben, míg a négy fal között ült, vagy legalábbis nem új könyveket forgatott. A szakma képviselői egyöntetűen a kereslet drasztikus csökkenéséről számolnak be, s nem csak idehaza.

Jól alakultak a kijárási tilalom idején a kolozsvári Gaudeamus könyvesboltnál az online rendelések, ám a forgalom ennek ellenére meg sem közelítette a Szentegyház utcai fizikális üzletben megszokottat. Weghofer-Vad Erna üzletvezető elmondása szerint a legkeresettebb kategóriák a gyermekkönyvek, a szépirodalom és a nyelvtankönyvek voltak, de nem volt olyan cím, amely egyértelműen kiemelkedett volna a mezőnyből. A megnövekedett online rendelések jól leképezték a Gaudeamusnál megszokott struktúrát, a magyar nyelvű könyvek az eladások 65 százalékát tették ki.

„Eléggé megnyomorított bennünket a kijárási tilalom”

A kizárólag erdélyi magyar kiadványokkal foglalkozó Idea Könyvtérnél áprilisban az online rendelések darabszámban s értékben is megduplázódtak a februári és márciusi szinthez képest. „Kellett azonban ehhez elég sok fizetett reklám” – nyilatkozta Eszenyei Katalin üzletvezető. A mérleg azonban így is negatív, az elmúlt hónap árbevétele csupán körülbelül 30 százaléka volt annak, amit általában a Vallásszabadság Házában működő bolt és az online együttesen kitermelnek.  

„Eléggé megnyomorított bennünket a kijárási tilalom” – nyilatkozta Király István, a Mentor Kiadó igazgatója. Elmondása szerint náluk maximum 10 százalékos volt a forgalomnövekedés az online rendelések terén, amit részben annak a számlájára ír, hogy a Mentornak nincs saját webshopja.

A növekedés nagyját a magyarországi rendelések adták, Erdélyben minimális volt. A marosvásárhelyi kiadó Magyarországon a legjelentősebb piaci szereplők közétartozó Lírával és Librivel áll partneri viszonyban, idehaza pedig minden jelentős magyarlakta városban legalább két könyvesbolt árulja a kiadványaikat.

Magyarországon sem a könyvvásárlás volt a prioritás a többség számára a járvány kitörése óta. A kilenc könyvkiadót tömörítő Líra Csoportnál áprilisban nagyjából a felére esett a forgalom a tavalyi évhez képest, s hasonló a helyzet a Libri-Bookline-nál. A Kossuth Kiadói Csoportnál még rosszabbak a mutatók, a márciusi 45 százalékos csökkenést áprilisban 70 százalékos követte.

Kapcsolódók

Kimaradt?