Bihar megye: nyárra elkészül a székelyhídi tanmedence

Valamennyi bihari városban építtet tanuszodát a Bihar Megyei Tanács. Székelyhídon kezdődött meg először az építkezés, ezért itt állnak a legelőrehaladottabb állapotban. Nyárra elkészülhet a fedett tanmedence – tájékoztat a megyei tanács közleménye.

A megyei tanácselnök kiemelte, az RMDSZ-nek a tanuszoda-építés egy többéves kezdeményezése. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke még nagyváradi városi tanácsosi minőségében sürgette ilyen létesítmények megépítését a megyeszékhelyen, ám akkor a román többség nem állt az indítvány mellé.

„Akkor, amikor a Bihar megyei magyar közösség és az RMDSZ sikerült elérje, hogy magyar vezetésű legyen a megyei tanács, lehetőség adódott arra, hogy gyakorlatba ültessük ezt az elképzelést. A tanmedencék révén ugyanis úszásoktatási lehetőséget teremtünk a diákok számára, a tanórák végeztével pedig a lakosság rendelkezésére állnak majd az uszodák” – magyarázta a tanácselnök, aki személyesen látogatta meg az építőtelepet Béres Csaba polgármesterrel és Vitályos Barnával, a megyei önkormányzat által létrehozott Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökség igazgatójával.

A székelyhídi tanmedencénél már a tetőzeten dolgoznak a munkások. A medencéket és az ezek mellett-alatt húzódó folyosókat elsőként kiöntötték, majd felhúzták a falakat, így a hatalmas építmény egyre jobban hasonlít a látványtervekből már jól ismert képeken látható épülethez. Az úszó- és gyermekmedencét is magában foglaló székelyhídi létesítmény mintegy ötmillió lejbe kerül. Az üzemeltetés a helyi önkormányzat feladatkörébe tartozik majd, mondja Pásztor Sándor, így a városházán döntik el majd azt is, hogy belépő- vagy bérletrendszerrel egészítik ki a működtetés költségeit.

A lényeg az, hogy működjenek ezek a létesítmények, kiszolgálják a lakosság igényeit, esetleg bevételt is generáljanak, hogy helyi költségvetésből minél kevesebbet kelljen az üzemeltetésre fordítani. Számunkra kiemelten fontos, hogy egészséges felnőtteket neveljünk gyermekeinkből, az úszás pedig az egyik legjobb testmozgás-forma, ami ilyen beruházások révén a vidéken élők számára is elérhetővé válik – fogalmazott Vitályos Barna, a Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökség igazgatója.

Mint ismeretes, a székelyhídi tanmedence mellett ugyanilyen létesítmény épül Érmihályfalván, Margittán, Nagyszalontán, Diófáson és Vaskohszikláson, Élesden pedig lévén fedett termálvizes strand, a városhoz tartozó Feketeerdőn sportkomplexumot építtet a Bihar Megyei Tanács.

Kapcsolódók

Kimaradt?