Horribilis összegért árulják a kolozsvári New York szállót

A Kolozsvár főterén álló ingatlanért ötször annyit kérnek, mint egy 50 szobás bukaresti palotáért, állítólag azért, mert a tulajdonos nem is akarja eladni.

Mesés összeget, állítólag 26 millió eurót kér tulajdonosa a Kolozsvár főterén álló egykori New York szállóért. A Pákey Lajos tervezte, 1895-ben átadott ingatlan jelenlegi tulajdonosa az adócsalás miatt nemzetközi körözés alatt álló Ioan Bene üzletember, aki 5 millió euróért vásárolta meg.

A néhány éve még elég leromlott állapotban levő épület felújítására, egy korábbi nyilatkozata szerint több mint 3 millió eurót költött. A valószínűleg külföldön bújkáló Bene azt is állította, hogy 25 millió eurót kínált az ingatlanért néhány évvel korábban magyarországi befektetők egy csoportja, ám ő nem adta, ötcsillagos szállodát akar nyitni benne.

A New York, majd Continental néven működő hotel épülete jelenleg is üresen áll, értékesítésével az Artmark aukciós ház próbálkozik. A cég online katalógusában a kolozsvári ingatlan ára nincs feltüntetve.

„Legutóbbi információim szerint 26 millió euró az ára, de másfél éve nem beszéltem a tulajdonossal. Egy Kolozsvár főterén álló, emblematikus épületről van szó, aminek 100 év múlva is meglesz az értéke. A kérdés csak az, hogy mennyi idő alatt térül meg, mert senki nem kalkulál évszázados távlatban. Nem tudom elképzelni, milyen funkció tudná belátható időn belül kitermelni a befektetett összeget, szerintem a tulajdonos nem is akarja eladni” – nyilatkozta a névtelenség leple alatt egy kolozsvári ingatlanszakember.

Elmondása szerint nem felel meg a valóságnak az a sokat hangoztatott vélemény, hogy mivel nincs saját parkolója, nem működhetne hotel az épületben, csak épp ezen hátrányból fakadóan, nem lehetne ötcsillagos.

Az Artmark kínálatát tanulmányozva a 26 millió euró a valóságtól eléggé elrugaszkodott árnak tűnik, akkor is, ha egy 105 szobás, 8 500 négyzetméteres beépített területű, patinás épületről van szó. A katalógusban nyilvános árral szereplő ingatlanok legdrágábbikát 5 millió euróra tartják, pedig az sem egy bivalyröcsögei omladozó kúria.

A Maurice Blank palota beépített területe 2 500 négyzetméter, szobáinak száma 50, s Bukarest központjában található. 4,5 millió eurót kér a tulajdonosa a 850 négyzetméteres, 12 szobás George G. Verona villáért. Ez a Lascăr Catargiu sugárúton áll, ami kb. a budapesti Nagykörútnak felel meg. Az Arad központjában található Andrényi-palota ára aprópénz a New York szállóé mellett, a 2 575 négyzetméteres, 37 szobás épületért 2,5 milliót kérnek.

Az Artmark egy másik kolozsvári patinás, bár kevésbé látványos és közismert épületet is árul, a Fellegváron álló Bécsi Kaput, melynek az ára szintén nem publikus. 

Az Artmark online katalógusát böngészve úgy tűnik, a történelmi ingatlanok iránti érdeklődés mérsékelt, sokuk évek óta vevőre vár, számos esetben engedtek az eredeti árból. A leglátványosabb árcsökkentés a zsibói Wesselényi-kastélynál történt, melyért másfél éve még 1,5 millió eurót kértek, jelenleg azonban már 900 ezer euróért vihető. 

Kapcsolódók

Kimaradt?