Élen járunk: az unióban nálunk regisztrálták a legnagyobb GDP-növekedést idén

Az előző negyedévihez képest a valaha regisztrált legnagyobb mértékben esett vissza az euróövezet és az EU bruttó hazai terméke az első negyedévben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló pénteki jelentése szerint. Éves bázison a GDP-csökkenés 2009 óta a legnagyobbnak bizonyult. Romániában növekedést regisztráltak

Az első negyedévben szezonális kiigazítással 3,8 százalékkal csökkent az euróövezet 19 tagállamának bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévhez képest, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 3,3 százalékkal. A negyedéves csökkenés mértéke a legnagyobb az összehasonlítható alapon vezetett statisztikák 1995-ös kezdete óta. Az előző negyedévben, 2019 negyedik negyedévében az euróövezeti GDP 0,1 százalékkal, az uniós 0,2 százalékkal nőtt negyedéves bázison. 

Az előző negyedévhez képest

Negyedéves bázison a legnagyobb mértékben a franciaországi GDP csökkent az első negyedévben, 5,8 százalékkal. A szlovák GDP 5,4 százalékkal, a spanyol 5,2 százalékkal, az olasz pedig 4,7 százalékkal esett. Negyedéves bázison a GDP csak Bulgáriában és Romániában emelkedett 0,3 százalékkal, valamint Finnországban 0,1 százalékkal. A lengyel GDP 0,5 százalékkal csökkent, a magyar az Eurostat becslése szerint 0,4 százalékkal, a csehországi pedig 3,6 százalékkal.

A tavalyi első negyedévvel összevetve az idei első negyedévben szezonális kiigazítással 3,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék az euróövezetben és 2,6 százalékkal az EU-ban. 

Az előző év első három hónapjához képest

Az előző negyedévben, a tavalyi negyedikben 1,0 százalék volt az euróövezeti és 1,3 százalék az uniós GDP-növekedés éves bázison. Az első negyedévi éves GDP-csökkenés az euróövezetben és az EU-ban is 2009 harmadik negyedéve óta a legnagyobbnak bizonyult. Akkor az euróövezetben 4,5 százalékkal, az EU-ban 4,4 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék éves bázison.

A nagyobb nemzetgazdaságok sorában a legnagyobb mértékben a francia, az olasz és a spanyol GDP esett vissza éves bázison az első negyedévben, 5,4, 4,8 és 4,1 százalékkal. Szlovákiában is 4,1 százalék volt az éves GDP-csökkenés.

Romániában 2,7 százalékkal, Litvániában 2,5 százalékkal, Bulgáriában 2,4 százalékkal nőtt az első negyedévben a GDP éves bázison. A lengyel GDP-növekedés 1,6 százalék volt az első negyedében, a csehországi pedig 2,2 százalékkal csökkent. A magyarországit az Eurostat 2,0 százalékos növekedésre becsülte.

Kapcsolódók

Kimaradt?