Aktív a kérdőív, amellyel felmérik a csíkszeredai vállalkozók veszteségeit

Online kérdőív segítségével méri fel a csíkszeredai vállalkozók koronavírus-járvány okozta veszteségeit, nehézségeit az RMDSZ csíkszeredai városi szervezete. A kérdőívek kiértékelését követően konkrét akciótervet fognak kidolgozni, ősszel pedig újra megvizsgálják, milyen hatással voltak a nyári intézkedések a hargitai megyeszékhely gazdasági életére.

A kedd óta aktív online kérdőív a StartSzereda néven létrehozott Facebook-csoporton keresztül érhető el – ismertette szerdai online sajtótájékoztatóján Korodi Attila parlamenti képviselő, a városi szervezet megbízott elnöke. A kérdések a koronavírus-járvány okozta közvetlen gazdasági nehézségek mellett a lehetséges kiutakra, a vállalkozások válságra adott válaszaira, illetve az újrainduláshoz szükséges javaslatokra is várja a válaszokat.

A szakmai szervezetekkel közösen kidolgozott kérdéssor arra is kitér: milyen önkormányzati intézkedéseket várnak a vállalkozók, illetve milyen további vállalkozások, iparágak Csíkszeredába telepítése erősítené a megyeszékhely gazdaságát. Korodi Attila úgy fogalmazott: minél többen töltik ki a kérdőívet, annál tisztább, hitelesebb kép alakulhat ki arról, hol, ki, milyen szerepben tud segíteni helyi, megyei, illetve országos szinten.

A Maszol érdeklődésére a politikus elmondta: az már most látható, hogy a csíkszeredai vállalkozások többsége valamilyen módon érintett a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesésben. Bár változó mértékben, de veszítettek a gazdasági élet helyi szereplői, akiket ugyanakkor új megoldásokra is ösztönözhet a kialakult helyzet - fogalmazott Korodi Attila.

Szintén kérdésünkre válaszolva a képviselő kifejtette: a csíkszeredai városvezetés jelenlegi nagyberuházásokat előtérbe helyező törekvései hasznosak, ám csupán a gazdasági élet szereplőinek egy részének jelentenek valódi segítséget. A csíkszeredai vállalkozások tevékenysége annál sokkal szélesebb körű és összetettebb, hogy csupán építkezésekkel ellensúlyozni lehetne a negatív hatásokat – mondta el a képviselő.

A kérdőívet közzététele óta mintegy 50 vállalkozó töltötte ki, összességében több száz válaszra számítanak. Az eredmények elemzését követően kidolgozott konkrét cselekvési csomagok gazdaságélénkítő hatásait ősszel újra fel fogják mérni – zárta tájékoztatóját Korodi Attila.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?