Épül a Design Bank közösségi tér, coworking space Sepsiszentgyörgyön

Régi bankszékházból innovatív startup központ építése kezdődik Sepsiszentgyörgyön. Antal Árpád polgármester szerdai, online sajtótájékoztatón jelentette be, hogy sikerült befejezni az építkezésre kiírt közbeszerzést és a napokban kiadják a munkakezdési parancsot a kivitelezőnek.

A városközponti volt Nemzeti Bank épületének átalakítási terveit a székelyföldi informatikai vállalkozásokat tömörítő IT Plusz Klaszter készítette el és az önkormányzatnak adományozza. A munkálatokat a város finanszírozza, de menet közben próbálnak kormánytámogatást is szerezni rá.

Antal Árpád szerint jövő évben a sepsiszentgyörgyiek már birtokba vehetik a Design Bank-nak nevezett közösségi teret, amely alkotáshoz, munkavégzéshez és találkozókhoz fogad be startup vállalkozásokat, illetve fiatalokat. „A városnak, a gazdasági szféra egy részének és a fiataloknak egy fontos álma valósul meg a Design Bankkal” – mutatott rá a polgármester. Felidézte, hogy körülményes úton jutottak el a munkakezdésig, hiszen évekkel ezelőtt hosszas huzavona után sikerült megszerezni a volt Nemzeti Bank épületét. Lapunk érdeklődésére Antal Árpád elmondta: az épület átalakítása után a Design Bank működtetését az IT Plusz Klaszterre bízzák, hiszen közös együttműködésből jön létre az új intézmény és az önkormányzat fontosnak tartja, hogy olyanok működtessék, akik értenek hozzá.

A Design Bank-al próbálják itthon tartani a szakembereket

Mint arról korábban beszámoltunk, a Design Bank ötlete abból a felismerésből is származott, hogy sok fiatal szakember elhagyja szülőföldjét, mert nem tud annyi pénzt keresni, amiért megérné itthon maradni. A startup, innovációs és oktatási központ egyik célja, hogy megállítsa és visszafordítsa az elvándorlást. A központ közösségi térként úgynevezett coworking space-ként működne, ahol startupokat támogató programok révén ötleteiket kamatoztathatnák és kreatív környezetben dolgozhatnának. A Design Bank inkubátorházként működne, de mentorprogramok, képzések is helyt kapnának.

A Nemzeti Bank épülete átalakítási terveinek elkészítésekor az volt a szempont, hogy innovatív és inspiráló irodaházat alakítsanak ki, amely kreatív környezetet teremt startup vállalkozóknak vagy fiataloknak. A földszinten kávézót és egy nyitott teret terveznek, ahová bárki betérhet és dolgozhat. A bank egykori páncélteremében multimédiás, rekreációs, információs termet alakítanak ki. Az emeleten pedig mozgó falakkal alakítható tereket képzeltek el. A posztmodern épület bejáratát egy fából készült pavilonnal dobnák fel. Számítások szerint az összesen 1300 négyzetméteres ingatlanban 120 személynek lenne munkatere a bérelhető vagy nyitott terekben.

Sepsiszentgyörgy beruházási programokkal készül a gazdasági válságra

Antal Árpád polgármester szerint jelenleg számos közbeszerzés zajlik a városban. Mivel valószínűsíteni lehet, hogy a koronavírus-járvány után gazdasági válság jön, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat masszív beruházási programokkal igyekszik segíteni a vállalkozásokon és ezáltal a lakosságon. „Az önkormányzat szerepe, hogy élénkítse a gazdaságot és beruházások révén minél több pénzt dobjon a piacra a vállalkozásokat és alkalmazottaikat segítve” – mondta a polgármester, aki szerint a következő 2-3 évben számos munkálatot elindítanak a városban.

Antal Árpád rámutatott: mindezt a korábbi gazdasági válság során már egyszer végigcsinálták, így az önkormányzatnak van már tapasztalata. Másrészt a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak van és lesz pénze a beruházásokra, hiszen jelentős uniós pénzforrást tud lehívni a következő években, másrészt a város nincs eladósodva, nincsenek hitelei, így van lehetősége beruházásokat finanszírozni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?