A kormány újjáépítené a gazdaságot, bár arról nem sokat mondtak, hogyan

A gazdaság újjáépítésének első pilléreként a szállítási infrastruktúrába, az energetikába, az egészségügybe, tanügybe, távközlésbe és mezőgazdaságba szándékszik befektetni a kormány - mondta kedden Ludovic Orban.

A miniszterelnök a munkáltatók, a szakszervezetek és a kormány háromoldalú országos egyeztető tanácsának ülésén vett részt. Kifejtette: a kormány minden rendelkezésre álló forrást igénybe akar venni ahhoz, hogy finanszírozni tudja a nagy szállításügyi, energetikai, egészségügyi, tanügyi, távközlési és mezőgazdasági befektetéseket.

A lehetséges finanszírozási források között említette a kormányfő az európai alapok mellett az állami kötvények kibocsátását, de magán pénzügyi források bevonását is fontolgatják.

Támogatnák a hazai termelést

A gazdaság újjáépítését célzó anyagi források kiutalásakor a kormány a hazai versenyképes termelés támogatásának elvét tartja szem előtt, mondta Ludovic Orban miniszterelnök.

"A források átirányításakor egy nagyon jó elvet követünk: amit Romániában meg lehet termelni versenyképesen, azt itt kell megtermelni. Ez nagyon fontos" - mutatott rá Orban. A kormányfő a mezőgazdaságot hozta fel példaként: a termelés, termés majdnem 70%-át nyersanyagként - gabona és élő állatok formájában - exportáljuk, ez pedig csupán 10, legtöbb 15%-os nyereséget jelent a termelőnek. Ha a nyersanyagot az országban dolgoznánk fel, máris több hozzáadott értéket termelnénk. 

Ki kell dolgoznuk a támogatások rendszerét a termelői és szolgáltatói ágazatokban, segítenünk kell a gazdasági kezdeményezéseket, hogy a termékek versenyképesek legyenek a külföldiekkel szemben -  magyarázta Orban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?