Pár nap alatt rengeteg szülő kérte, hogy otthon maradhasson gyermekével

Öt nap alatt, azaz május 1. és 6. között 4291 cég tett le kérést azért, hogy 22482 alkalmazottja otthon maradhasson gyermekével, amíg az iskolák zárva vannak - tájékoztat az országos munkaerőelosztó ügynökség.

A kihirdetés alatt álló törvénymódosítás értelmében azok a szülők, akiknek 12 évesnél kisebb gyermekük van, továbbra is otthon maradhatnak az iskolai év végéig. A gyermekfelügyeleti szabadság alatt az érintettek alapfizetésük 75 százalékát kapják juttatásként. A kapott bruttó juttatás nem haladhatja meg az országos bruttó átlagbér 75 százalékát, ami ebben az esetben bruttó 5429 lej 75 százalékát jelenti.

A gyerekfelügyeleti szabadág alatt nyújtott juttatást a cégeknek kell kifizetniük. Eddig 60 nap állt a hatóságok rendelkezésére, hogy a kifizetett juttatás értékét visszatérítsék a cégeknek. Csép Andrea RMDSZ-es képviselő kezdeményezésére ez a határidő 15 napra csökkent. A fogyatékkal élők esetében is módosított a parlament: eddig az a szülő kérhette a gyerekfelügyeleti szabadságot, akinek gyermeke nem töltötte be a 18. életévét, ezt most 26 évre írták át.

Gyermekfelügyeleti szabadságot addig lehet kérvényezni, amíg a második félév tart. Azok a szülők kérhetik, ahol nem lehet megoldani, hogy a szülő otthonról dolgozhasson. Ahol az egyik szülő kényszerszabadságon van, nem kérvényezhető a gyermekfelügyeleti szabadság. A módosítások értelmében nem minden esetben köteles a munkaadó eleget tenni a kérésnek.

A megszavazott törvénymódosítást az államfőnek is ki kell hirdetnie, hogy életbe léphessen.

Kapcsolódók

Kimaradt?