Egy lépésre a bóvlitól – mindenki megérzi, ha Románia gyengébb adósosztályzatot kap a hitelminősítőktől

Negatívra rontotta az eddigi stabilról Románia államadós-osztályzatának kilátását néhány napja a legjelentősebb nemzetközi hitelminősítő intézet egyike, a Moody’s. Korábban a másik nagy hitelminősítő intézet, a Fitch is negatívra rontotta a román adósosztályzat kilátásait. Románia jelenleg mindhárom mérvadó hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategória legalsó szintjén áll, a Standard&Poor még tavaly decemberben rontotta negatívra a kilátásokat. Innen már csak egy lépés a bóvli kategória, ami azt jelenti, hogy az illető ország befektetésre nem ajánlottnak minősül.

Sokak számára a hitelminősítők által adott államadós-osztályzatok nagyon absztrakt mutatói egy adott gazdaság állapotának, pedig kézzelfogható módon hatnak az adófizetők pénztárcájára. Románia azon országok közé tartozik, melyek évről évre a bevételeiknél többet költenek.

A különbözetet államkötvények kibocsátásával finanszírozza, ezek egy része a lakossághoz, másik része pedig külföldi befektetőkhöz kerül. A hitelminősítők által végzett adósbesorolás azt mutatja, hogy egy országnak milyenek az adósságtörlesztési képességei, mekkora rizikóval jár hitelezni neki, államkötvényeket vásárolni tőle. Minél gyengébb egy ország besorolása, illetve rosszabbak a besorolási kilátásai, annál nagyobb kamatot kell fizetnie az államkötvények vásárlóinak.

Volt ennél rosszabb is

„Akkor sincs világvége, nincs államcsőd, ha átkerülünk a bóvli kategóriába. Ha azonban drágul az állam működésének a finanszírozása, az előbb-utóbb be fog épülni az adókba. Nem azonnal következik ez be, egyrészt mivel hosszú távú hitelekről van szó, másrészt mivel idén választási év van” – nyilatkozta a Maszolnak Králik Lóránd, a Partiumi Keresztény Egyetem közgazdaságtudományi adjunktusa.  

Volt nekünk a jelenleginél sokkal rosszabb besorolásunk is. 1998 októberében a S&P-tól B osztályzatot kaptunk, ami a befektetésre nem ajánlott, erősen spekulatív tartomány legalsó szintje, közvetlenül alatta az alapvető kockázatú kategóriával, ráadásul ehhez negatív kilátás társult. 1998 márciusában a Fitch is a B-szintűnek értékelte Románia hitelvisszafizetési képességét.

A legjobb osztályzatot 2006 augusztusában kaptuk a Fitch-től. Ez BBB volt, stabil kilátással, ami az alsó középkategória közepe, ahonnan már elérhető távolságban van a felső középkategória. Az előző gazdasági válság kitörésekor, 2008 őszén a Fitch és a S&P is visszaminősített bennünket a bóvli kategória legfelső szintjére, BB+ osztályzattal és negatív kilátással, ami azonban nem materializálódott.

Magyarország egy szinttel Románia felett

Jelenleg három másik uniós tagországgal, Ciprussal, Horvátországgal és Olaszországgal vagyunk egy szinten, azonban mi vagyunk a leginkább veszélyeztetettebbek, mivel nekünk mindhárom nagy hitelminősítő negatív kilátásokat ad. „Könnyen visszakerülhetünk a bóvli kategóriába” – mondta Králik Lóránd.

Az, hogy most nem ott vagyunk, főleg annak tudható be, az EU-n belül a GDP-arányos eladósodottságunk a legalacsonyabbak között van. Olaszországot amiatt nem minősítették vissza a befektetésre nem ajánlott kategóriába, mivel az eurozóna tagja. Magyarország egy szinttel felettünk áll, Portugáliával és Bulgáriával egyetemben. Az Európai Unióból a legmagasabb szintű, kiváló besorolással Dánia, Németország, Luxemburg, Lichtenstein, Hollandia és Svédország rendelkezik.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?