Hat hét után hétfőtől egyesbe kapcsolt az autóipar

Újraindult a termelés mindkét hazai autógyártónál, de a korábbinál jóval lassabb ritmusban. Az ágazat s egyúttal az ország gazdasága napi 124 millió eurót vesztett az elmúlt hat hét során. 

Hétfőtől fokozatosan újraindul a gépkocsigyártás Romániában: május 4-től a mioveni-i Dacia üzem mindkét gyárában elkezdődött a termelés, és egy váltásban elkezdődött a munka a Ford craiovai üzemében is. Mioveni-ben, önkéntes alapon, április 21-én kezdték újra a munkát, hétfőtől az alvázgyárban és az alkatrész-sajtoló részlegen is nagyobb kapacitásra kapcsoltak. 

Craiován egy váltás indult hétfőn, a dolgozóknak, mielőtt belépnének a gyárba, nyilatkozatot kell kitölteniük egészségi állapotukról, lázasan nem lehet munkába menni. A munkavállalókat saját gyártású maszkokkal látták el, fertőtlenítő szerek állnak rendelkezésükre, de az étkezőhelyek zárva maradnak. A Ford március 19-én állította le a termelést, az alkalmazottakat alapfizetésük 78 százalékával kényszerszabadságra küldték.

Az autógyártás megkezdése pozitív löketet ad az egész gazdaságnak, mivel a termelés március közepén történt leállítása láncreakciót indított el az ágazatban: a beszállítók ideiglenesen leálltak, vagy legjobb esetben nagyban visszafogták a termelést. A gépjárműipar idehaza 240 ezer embert foglalkoztat.

Adrian Sandu, a személygépkocsi gyártók országos egyesülete, az ACAROM főtitkára szerint április utolsó hetében az ágazat dolgozóinak mintegy 20-25 százaléka dolgozott, maximum 60 ezer ember. Május első hetében ez a szám előreláthatóan 120 ezerre nő. A Continental, a Michelin és a Bosch már dolgozik, rövidesen minden beszállítónál elkezdődik a munka.

Még nem lesz minden a régi

Mindez nem jelenti azt, hogy visszaállnak a járvány kitörése előtti állapotok, a termelési kapacitás nagy része még jó ideig kihasználatlan marad. A Ford üzemben korábban három váltásban dolgoztak, egyelőre egyetlen váltásban folyik majd a termelés. A gyártás azért pörög majd alacsony fordulatszámon, mivel a kereslet óriási mértékben visszaesett az elmúlt két hónapban.

Márciusban európai viszonylatban az eladások volumene több mint felével esett vissza, az áprilisi csökkenést pedig 80 százalékosra taksálják a szakértők. 2020-ban a piac 20 százalékos zsugorodására lehet számítani a tavalyi év eredményeihez képest. Emiatt a Renault, a Toyota és a Volkswagen újranyitott európai gyáraiban lassított futószalagokkal dolgoznak, az Opel és a Peugeot gyártója, a PSA csoport pedig még el sem kezdte a termelést. Ez utóbbi az értesítés 25 százalékos csökkenésével számol, ezért a reklámköltségeiket 90 százalékkal visszavágják.

Több milliárd euró kiesés

Az autóipar válsága nagyon érzékenyen érinti a romániai gazdaságot. Az alatt a hat hét alatt, míg állt a termelés, a Ford 30 ezer, a Dacia pedig 42 ezer járművet tudott volna legyártani. Ehhez hozzájön az alkatrészgyártróknál mutatkozó kiesés.

Az ACAROM kalkulusai szerint az ágazat minden egyes napon 124 millió eurót veszett, ami hat hét alatt 3,7 milliárd euró körüli kiesést jelent. Tavaly a gépjárműipar kb. 30 milliárd euróval járult hozzá a romániai gazdaság teljesítményéhez. Az idei évben ez, a piac 20 százalékos zsugorodása esetén, 6 milliárd euróval kevesebb lesz. A nagyobb arányú visszaesés sem kizárt, mivel a gazdasági válságok az alacsonyabb keresetűeket érzékenyebben érintik, a Dacia vásárlói pedig jellemzően ezek közül kerülnek ki.

A Dacia szerelőcsarnokából tavaly 349 520 jármű gördült ki, az idei célkitűzés pedig 406 ezer gépkocsi legyártása volt. A Ford Romániánál napi 1 000-nél is több autó legyártásával szintén rekordot akartak dönteni 2020-ban, főleg mivel a Puma városi terepjárót a közelmúltban dobták piacra, s a kereslet emelkedésére lehetett számítani. Szép lett volna, egyhamar azonban semmi sem lesz ezen célkitűzésekből.       

Kapcsolódók

Kimaradt?