Mol-csoport: elhalasztják az osztalék kifizetését

Visszatartja a Mol a 2019-es teljes adózott nyereséget, hogy majd esetleges osztalékként részben vagy egészben később fizesse ki, ha a részvényesek úgy döntenek - tájékoztatott a vállalat csütörtökön.

A közlemény szerint a Mol-csoport működési területén, a kelet-közép-európai országokban a koronavírus-járvány miatt bevezetett vészhelyzeti korlátozó intézkedések a gazdaság jelentős lelassulását okozták. A járvány időtartamával és hatásával kapcsolatos bizonytalanság, a külső környezet rendkívüli volatilitása és a piaci igények kiszámíthatatlansága miatt a Mol-csoport elsődleges feladata az üzleti folytonosság fenntartása és a készpénz megőrzése - hangsúlyozták. Az igazgatóság ezért úgy döntött, hogy a teljes nyereséget eredménytartalékba helyezi.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a közlemény szerint jelezte: a vállalat mostanáig biztonságosan, minden zavar nélkül működött. Számos intézkedést vezettek be, hogy minimalizálják a koronavírusnak a vállalatcsoportot érintő gazdasági hatásait. Ezek célja, hogy a Mol-csoport a válság végén erősebb legyen, mint amilyen a válság elején volt, és továbbra is versenyképes hozamot biztosítson részvényeseinek.

2019 a Mol pénzügyileg erős éve volt

Az elnök-vezérigazgató kiemelte azt is, hogy 2019 a Mol pénzügyileg erős éve volt. A vállalatcsoport 2,44 milliárd dollár (708,9 milliárd forint) tiszta, kamat- és adófizetés, valamint amortizáció előtti eredmény (EBITDA) termelt tavaly, ami meghaladta az éves célkitűzést.

Az elmúlt évben a csoport jelentős mérföldköveket ért el 2030-as stratégiai transzformációs projektjeinek megvalósításában: szerződést kötött Azerbajdzsánban egy jelentős részesedés vásárlásáról, a poliol projekt elérte az 50 százalékos készültséget, a fogyasztói szolgáltatások üzletág pedig ismét rekordot döntött - sorolta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?