Az online játékkereskedőknek a járvány elhozta a karácsonyt

30 és 50 százalék közötti mértékben nőtt az elmúlt hetekben a játékokat forgalmazó webáruházak forgalma. A kereslet növekedése a bezártságnak és az unalomnak tulajdonítható. 

Mit csinálhat az ember fia és lánya kijárási tilalom idején? Például játszik, s ha már unja a meglévő játékokat, újakat rendel, ez pedig fellendíti az online kereskedők forgalmát. „A webshopunk forgalma legkevesebb 50 százalékkal ugrott meg. Ennek köszönhetően, bár az üzleteink, melyek korábban az árbevétel 60 százalékát adták, be vannak zárva, a forgalom nem esett vissza” – nyilatkozta a Maszolnak Nagy Gábor, a jatszma.ro játékforgalmazó tulajdonosa.

A kijárási tilalom hatására megváltozott életstílus átalakította némileg a kereslet struktúráját. Népszerűbbek lettek a két-három személyes játékok, a puzzle és az oktatójátékok, ellenben azok forgalma, melyek több résztvevővel igazán izgalmasak, mint például a Dixit és az Activity, visszaesett. A cég egy magyar- és egy román nyelvű weboldalt működtet, a rendelések zöme előbbiről fut be. A legtöbb magyar ügyfél Kolozs, Bihar és Szatmár megyében él, a románok elsöprő többsége Bukarestben és annak vonzáskörzetében.

Nagy Gábor jó kapcsolatot ápol sok konkurens cég vezetőjével, elmondása szerint a közhangulat borúlátó, ő azonban optimista. „Idén semmiképp nem számítok a forgalom csökkenésére. Mi tulajdonképpen luxustermékeket forgalmazunk, a jelenlegi válság a célközönségünk életszínvonalát lényegesen nem befolyásolja. Mivel a megszokott nyári szórakozási lehetőségek idén nem lesznek adottak, sok ember életébe belép az unalomfaktor, ami nekünk kedvez” – nyilatkozta a marosvásárhelyi üzletember.

Feltöltötték a raktárakat

A kereselet 25-30 százalékos növekedéséről számolt be az egyik legnagyobb hazai online gyerekjáték forgalmazó, a nichiduta.ro is. „A legnépszerűbbek a 2-3 személyes játékok voltak, de szobai csúszdából is nagyon sokat adtunk el. Ha nem tudod kivinni a gyereket, megpróbálsz alternatív megoldásokat keresni” – mondja Daniel Minciună, a Nichiduță Trading tulajdonosa.

A világjárvány okoz azonban gondokat is az üzletágnak. „A kínai járványhelyzet sok cégnek okozott beszerzési nehézségeket. Mi szerencsére feltöltöttük a raktárkészletünket azelőtt, hogy elkezdődött volna a kínai gyárak leállása, s ezek még kitartanak egy ideig” – nyilatkozta az üzletember.

Tavaly körülbelül 1 milliárd lej értékben vásároltunk gyerek- és társasjátékokat. A kiemelkedően legnagyobb piaci szereplő a görög tulajdonban levő Jumbo áruházlánc, mely több erdélyi nagyvárosban is jelen van. A Romániában eladott játékok zöme importárú.

A hazai gyártás súlypontja Erdélyben van, a legtöbb játékot Kovászna, Arad, Bihar és Maros megyében állítják elő, előbbiben az éves termelés értéke 60 millió lej körül mozog. A játékpiacot erőteljes szezonalitás jellemzi, az eladások Karácsony, Húsvét és Gyermeknap időszakában látványosan megugranak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?