A sepsiszentgyörgyi vállalkozások visszakaphatják helyi adójuk egy részét

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat a kereskedelmi kamarán keresztül sokadik éve támogatja azzal a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett kis- és középvállalkozókat, hogy visszatéríti számukra a városkasszába befizetett ingatlanadójuk 33 százalékát. A de minimis jellegű támogatási programot kedden hirdették meg a www.iparkamara.ro oldalon.

Az önkormányzat 1,3 millió lejt szán a helyi vállalkozók adójának visszatérítésére, de amennyiben ennél nagyobb lesz az igénylés a keretösszeget várhatóan felpótolják, számolt be szerdai, online sajtótájékoztatón Édler András. A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint mindezzel a sepsiszentgyörgyi vállalkozókat kívánják előnyösebb helyzetbe hozni, hiszen a máshol bejegyzett, multinacionális cégek nem pályázhatnak.

A sepsiszentgyörgyi vállalkozások számára eddig is hasznos volt ez a támogatás, ám most a koronavírus-járvány által sújtott gazdaság számára felértékelődik ez a segítség, mondta Édler András. Rámutatott, a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett kis- és középvállalkozók egy egyszerű pályázati rendszerben igényelhetik vissza a helyi adójuk 33 százalékát, azzal a kikötéssel, hogy az összeget vissza kell hogy fordítsák a vállalkozás vagy annak ingatlanjai fejlesztésébe, viszont tucatnyi költségtétel közül választhatják ki a számukra leghasznosabbat.

Könnyítettek a pályázati feltételeken

Édler András elmondta, tavalyhoz képest idénre még inkább könnyítettek a pályázati feltételeken, egyrészt csökkentették a bürokráciát azzal, hogy egyetlen dokumentumra se kérnek pecsétet, másrészt kibővítették azokat a költségtételeket, amire el lehet költeni a támogatást.

Ilyen többek között az, amelyet a cégek kérésére emeltek be a pályázatba: hogy a fogyatékkal élőket foglalkoztató vállalkozások egész évre elszámolhatják az érintett munkatársaik közszállítási bérleteit. Egyértelműsítették, hogy elszámolhatóak a vállalkozások irodai fogyóanyag költségei vagy a cégek biztonsági rendszereinek hardveres és szoftveres költségei, illetve minden olyan kiadás, amelyet a cég leltári tárgyakra, szolgáltatásokra és alapeszközökre és szellemi termékek védelmére költ.

Emellett pontosították, hogy azokat a kamatköltségeket lehet elszámolni, amelyet a cégek pénzintézetektől vettek fel, azt viszont nem, amikor a cégtulajdonos meghitelezi a vállalkozását és azt az összeget kamatostól igényli vissza.

Egyszerű dokumentációval kapható vissza a helyi adó

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat de minimis programját lebonyolító kereskedelmi kamara elnöke, Édler András szerint az eljárás egyszerű, az ingatlannal rendelkező, Sepsiszentgyörgyön bejegyzett kis vagy közepes vállalkozásnak mindössze igazolást kell felmutatnia, hogy befizette a városkasszába az egész éves ingatlanadóját, illetve csatolnia kell néhány saját felelősségre kitöltött nyilatkozatot.

A részletekről a kereskedelmi kamara https://www.ccicv.ro/hu/de-minimis-tamogatas-2020.html oldalán tájékozódhatnak. A de minimis kéréseket október 23-ig bármikor be lehet nyújtani a kereskedelmi és iparkamarához, a visszafizetések is folyamatosak, az önkormányzat legkésőbb december 6-ig minden érintettnek utalja az adó visszatérítés összegét. 

A sepsiszentgyörgyi cégek csak egyharmada él a lehetőséggel!

A sepsiszentgyörgyi cégvezetőknek azért is megérné visszapályázni a helyi adó egy részét, mert törvény szerint a cégek három évente újra kell hogy értékeljék ingatlanjaikat. Emiatt például a város Brassó felőli kijáratánál lévő gyárnegyed ingatlanjainak könyvelési értéke megnégyszereződött. Ez azt jelenti, hogy a tulajdonosoknak magasabb adót kell befizetniük a városkasszába, de többet is igényelhetnek vissza.

Bár számítások szerint Sepsiszentgyörgyön mintegy 400-ra tehető az ingatlannal rendelkező, helyben bejegyzett vállalkozások száma, tavaly mintegy 100 vállalkozás kért és kapott adó visszatérítést néhány száz lejtől több tízezer lejig terjedő összegben, a birtokukban lévő ingatlan méretétől függően. Édler András szerint vannak akik azért nem igénylik a támogatást, mert szerintük néhány száz lejért nem éri meg pályázni, holott ez azért nem igaz, mert egyszerű a pályázati rendszer és nem igényel különösebb kiadást. Van olyan vállalkozó is, akik tudatosan hagyja a városkasszába adóját, mert így támogatja az önkormányzatot. A kereskedelmi kamara elnöke szerint nem lehet információ hiányával magyarázni, hogy vannak, akik nem élnek a lehetőséggel, hiszen több éve fut a program, így arról mindenki tájékozódhatott.

Kapcsolódók

Kimaradt?