Jegybanki elemző: a kormánynak a lakosok egészségét, nem a cégeket kell védenie

A kormány az állampolgárok egészségéért felelős, nem azért, hogy minden egyes kis- és középvállalkozás túlélje a válságot – szögezte le kedden Valentin Lazea, a Román Nemzeti Bank (BNR) vezető közgazdásza.

„Minden bizonnyal sok kis- és középvállalkozás eltűnik. Ne tévesszünk össze két világos elvet: egy állam, egy kormány felelős minden polgárának az egészségéért, de nem felel minden kkv vagy más vállalkozás fennmaradásáért, különösen a piacgazdaságban. Oda jutottunk, hogy azt gondoljuk, hogy az államnak meg kell mentenie minden céget… Hol van akkor mindeközben a piacgazdaság elve?” – vetette fel a szakember.

Úgy vélte: Romániának vannak bizonyos „adui” Közép- és Kelet-Európa más országaihoz képest, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy könnyebben kilábaljon a válságból. „Nincs olyan fejlett külkereskedelmünk, mint a visegrádi országoknak, amelyeket ebből a szempontból jobban érintett a válság, a turizmusunk sem annyira a külföldiekre épül – ezek olyan gyengeségek, amelyek most előnyünkre válnak” – magyarázta.

Lazea szerint ugyanakkor Romániában viszonylag kevés alkalmazott dolgozik a mikrovállalkozásokban, ami akár meglepőnek tűnhet a közép- és kelet-európai országokhoz képest. „Azaz, ha nem lennénk egy ikerdeficit helyzetben, ami a folyó fizetési mérleg hiányának és az államháztartás hiányának egyidejű fellépését jelenti, ami nagyon erősen húz lefelé, akkor jó esélyünk lenne kijutni a válságból" – állapította meg.

(Nyitókép: Valentin Lazea | Fotó: economica.net)

Kapcsolódók

Kimaradt?