Több milliárd dolláros veszteség az amerikai agrárbiztosítóknál

Az amerikai terménybiztosítók tavalyi 11,9 milliárdos vesztesége után, az idei évben egészen 20 milliárd dollár lehet ugyanez a veszteség a hatalmas szárazság miatt, amit végül is nagyrészben az amerikai állampolgárok fognak állni az adóterheken keresztül.

Rekordokat döntögetnek az amerikai terménybiztosítások, mert a hatalmas szárazság miatt egyre alacsonyabb búza- kukorica- illetve, szójababtermés várható.

Mivel szinte az egész kontinentális Egyesült Államok majdnem felét évtizedek óta nem látott szárazság sújtja, ezért a terménybiztosítások vesztesége napról napra nő, jelentette a Nebraska Lincoln University National Drought Mitigation (Nemzeti Szárazság Enyhítő) elnevezésű részlege.

„Hatalmas veszteségek várhatóak" – mondta Thomas Zacharias, a Nemzeti Terménybiztosítási Szolgáltatások lnevű obbycsoport elnöke a money.cnn.com-nek. A cégek folyamatosan módosítják a követeléseiket, például most, ebben a pillanatban is, ahogy éppen beszélgetünk." buza0808

A lobbycsoport egyik közgazdász elemzője szerint a veszteségek elérhetik a 20 milliárd dollárt, és iparági szakemberek szerint az végül az adófizetők fogják állni a csekket a felégetett földekért.

Mivel egyelőre nem állnak rendelkezésre pontos számítások, így a Nemzeti Terménybiztosítási Szolgáltatások vezető közgazdásza, Keith Collins is csak annyit nyilatkozott, hogy az idei szárazság miatt a termés legalább olyan rossz lesz, ha nem rosszabb, mint az egyéb szárazsággal sújtott években.

A legtöbb farmert azonban magas összegű állami biztosítások védik az olyan természeti katasztrófák ellen mint mondjuk az intenzív szárazság. A szövetségi kormány átlagosan 60 centet fizet minden 1 dolláros biztosítási díj után.

Ráadásul, ha jelentős veszteségek vannak, a szövetségi kormány a biztosítókkal megosztva fizeti ki a farmerokat. És minél nagyobb a veszteség, annál nagyobb részt vállal belőle a szövetségi kormány.

{loadposition kmn}

Tavaly a szövetségi kormány 11,9 milliárd terménybiztosítási díj kifizetését regisztrálta, amiből 7,4 milliárd dollárt fizetett az amerikai kormány, derül ki az amerikai mezőgazdasági minisztérium kockázatkezelési ügynökségének adataiból.

2011-ben rekordot döntöttek a terménybiztosítások az árvizek, a délnyugat-amerikai szárazság és a keleti parton tomboló Irene hurrikán miatt, így a biztosítóknak tavaly 10,8 milliárd dollár vesztesége lett a terménybiztosításokon.

De az állampolgárok azonban nem csak adóterhek miatt fogják megszenvedni a biztosítók veszteségeit, hanem a magasabb zöldségárak miatt is.

Kimaradt?