Európai uniós pénzből érheti körbe Aradot a körgyűrű

Vissza nem térítendő európai uniós támogatással épülhet meg az Aradot keleti-déli irányban elkerülő körgyűrűszakasz Sergiu Bîlcea, a megyei tanács alelnöke szerint.

A 11 kilométeres műút – híddal és felüljáróval, körforgalmakkal, buszmegállókkal és közművesítéssel – becsült összértéke 38 millió euró, és az önkormányzat vezetősége szerint készülőben van egy sürgősségi kormányrendelet, amellyel további beruházások finanszírozását tennék lehetővé EU-s alapokból. Az aradi projekt, amely korábban várólistára került, Bîlcea szerint „jó eséllyel” megkaphatja a szükséges támogatást.

Az alelnök szerint a közúti áruszállítás gördülékenyebbé tétele mellett a beruházás mentesíti az állandó teherforgalomtól Öthalom községközpontját, emellett a Maros bal partján lévő települések, Angyalkút és Szépfalu környékén élőknek is előnyére válik, mert a kistérség vonzóbb lesz a befektetők, cégalapítók számára, ezáltal új munkahelyek létesülhetnek a közelben.

A tervek szerint a teherforgalmi út mentén kerékpárutat is kiépítenek, öt körforgalom létesül, buszmegállókat és közvilágítást is kap a szakasz, ezenfelül Öthalom és Angyalkút közelében egy vasúti felüljárót, a Maroson át pedig egy új hidat is építenek.

Aradnak jelenleg két körgyűrűszakasza van: a nyugati oldalon haladó, Észak–Dél irányú, autópályarangú terelőút, amit a dél-erdélyi sztráda 2015-ös átadása előtt már használatba adtak. A másik, a régi körgyűrű a várost északi irányból kerüli meg a keleti oldalon, és összeköttetést teremt a nagylaki határátkelő felől érkező, Nagyvárad, illetve Déva – s az ország belseje felé – haladó forgalomnak. Az új szakasz megépítésével gyakorlatilag bezárulna a körgyűrű.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?