Tömeges fertőzés miatt felfüggesztette tevékenységét az egyik jelentős erdélyi gyár

Egy szamosújvári bútorgyártó 11 alkalmazottja fertőződött meg koronavírussal, minimum egy hétig áll a termelés.

Bár a termelést ideiglenesen felfüggesztő vállalatok ezt lépést a koronavírussal szokták indokolni, a valóság az, hogy a járvány miatt megváltozott a gazdasági környezet, a kereslet jelentős csökkenése miatt állnak le a vállalatok. Az első olyan hazai cég, mely ténylegesen tömeges fertőzés miatt függeszti fel a működését, a szamosújvári Sortilemn.

A cégcsoporthoz tartozó Becker Románia kft. alkalmazottai közül 11-et diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, ezért a vállalat vezetősége úgy döntött, hogy egy hétre felfüggeszti a munkát. A Sorin Suciu ügyvezető igazgató Facebookon megosztott közleménye szerint április 26-ig teljes körű fertőtlenítést végeznek az üzem csarnokában, ahol a termelés folyik, és az irodákban is. A tervek szerint jövő hétfőn újraindul a munka az üzemben, ugyanakkor az igazgató nem zárta ki, hogy esetleg meghosszabbítják a kényszerszünetet.

 

A Becker kft. üzeme Szamosújváron van, a Sortilemn Rt. üzemének a közvetlen közelében. A Becker alkalmazottainak száma 300 körüli, éves árbevétele 10 millió euró. A cégcsoport, melyhez egy harmadik vállalat is tartozik, az IKEA egyik legfontosabb hazai beszállítója, foteleket, konyhai- és irodai székeket, valamint gyerekbútort gyárt a svéd áruházlánc számára. A vállalat termékeinek jelentős része exportra megy, Kanadában, Japánban, valamint Dél-Kelet-Ázsiában is vannak ügyfelei. 

A cégcsoport legnagyobb vállalata a Sortilemn Rt., 700-nál is több alkalmazottal, 36 millió eurós éves forgalommal. A jelenleg működő legrégebbi hazai bútorgyárak közé tartozik, 1961-ben hozták létre Szamosújvári Fafeldolgozó Kombinát néven. A cégcsoport többségi tulajdonosa egy osztrák üzletember, Michael Brandhuber. A cégcsoport teljes éves árbevétele 60 millió euró közel van, a legnagyobb romániai bútorexportőrök közé tartozik.  

Kapcsolódók

Kimaradt?