Az oroszok nem ijedtek meg attól, hogy mínuszba fordult az olaj ára

A globális olajpiac nyomás alatt marad a kitermelés csökkentéséről megkötött OPEC+-megállapodás májusi hatályba lépéséig - közölte kedden Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter.

Mint mondta, az OPEC+ megállapodás részesei figyelemmel követik a helyzetet, és szükség esetén képesek lesznek reagálni. Novak szerint nem kell dramatizálni az amerikai jegyzések minapi spekulatív zuhanását, amelyet a májusi szállítási határidős ügyletek eladása és a kereslet hiánya okozott. A piac volatilitásáért a tározók telítettségét és a világgazdaság bizonytalan perspektíváit okolta.

A hétfői kereskedés mélypontján a West Texas Intermediate (WTI) a májusi kontraktusokban hordónként mínusz 40,32 dolláron is forgott. Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke, volt miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az árzuhanás "nagyon emlékeztetett egy kartell-összeesküvésre". Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt hangoztatta, hogy egy kellemetlen spekulatív helyzet jött létre, amelynek azonban "nem kell apokaliptikus színezetet adni", és hogy Moszkvának megvannak az eszközei arra, hogy csillapítsa fejleményeknek az orosz gazdaságra gyakorolt hatását.

A WTI árának összeomlását az olajpiac általános, túltermelési válsága okozta. Az OPEC+-országok által bejelentett kitermelés-csökkentés még nem kezdődött el. Az orosz sajtó szerint a belföldi adók miatt az olaj világpiaci árának zuhanása csak csekély árcsökkenést okozott az orosz benzinkutaknál, ráadásul nem is az ország egész területén.

Kapcsolódók

Kimaradt?