Drágulhat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a járvány miatt

A koronavírus-járvány miatt drágulhat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás - hívta fel a figyelmet a Pénzügyi Felügyelet (ASF). Az ok: a felügyelet lehetővé tenné, hogy azok a cégek, amelyek bajba kerültek a járvány miatti megszorítások miatt, felfüggeszthessék a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat a szükségállapot ideje alatt. 

Az ASF csütörtökön küldte el a kormánynak és a közlekedési minisztériumnak azt a tervezetet, amely könnyítene a bajba jutott cégek terhein. Ez a segítségnyújtás azonban plusz terhet ró a biztosítóra, a Kártalanítási Garanciaalapra, amelynek költségvetését ki kell pótolni, ez pedig az RCA drágulásához vezethet. A dokumentum itt érhető el. 

A szerződések felfüggesztése csak rövid ideig, a szükségállapot idejére vonatkozhat az uniós előírások miatt. A tervezet szerint az RCA felfüggesztése alatt nem kell leadni az autó rendszámtábláját. Három feltételnek kell megfelelniük, akik kérni szeretnék saját felelősségre tett nyilatkozattal az RCA felfüggesztését a tervezet szerint:

  • a gépjárművet Romániában jegyezték be
  • a gépjárművet körülhatárolt magánterületen parkolták le
  • a gépjárművel nem okoztak kárt a szükségállapot kezdete óta.

Kapcsolódók

Kimaradt?