6,7 százalékos lesz a deficit – a gazdaság állapotát ismertette a pénzügyminiszter

A kormány számításai szerint év végére eléri a 6,7 százalékot a költségvetési deficit, a bruttó nemzeti termék (GDP) 1,9 százalékkal zsugorodik, az állam bevételei 23,2 milliárd lejjel csökkennek, a személyzeti kiadások pedig 12,5 milliárd lejjel nőnek 2020-ban. A költségvetés-kiigazítás adatait ismertette szerdai sajtótájékoztatóján Florin Cîțu pénzügyminiszter.

Alaposan megrengette a román gazdaságot a koronavírus terjedése miatti válság. A pénzügyminiszter által szerdán ismertetett adatok szerint a költségvetési hiány a tervezett 40,5 milliárd lej helyett eléri majd a 72,5 milliárd lejt az év végére. E szerint a 2020-as deficit 6,7 százalékos lesz. A bruttó nemzeti termék (GDP) a betervezett nagy arányú növekedés helyett 1,9 százalékkal zsugorodni fog.

Florin Cîțu közlése szerint az állam bevételei a tervezettnél 23,2 milliárd lejjel lesznek kisebbek ebben az évben. Az Európai Bizottság 3,8 milliárd lejes támogatása révén azonban a bevételkiesés valamivel mérsékeltebb, 19,4 milliárd lejes lesz.

A nyereségadóból származó bevétel 2,2, a jövedelemadóból származó 1,5, a hozzáadottérték-adóból származó 5,5, a jövedéki adóból származó 2,6 milliárd lejjel csökken. A tébéjárulékok révén befolyó összeg a tervezettnél 8,3 milliárd lejjel lesz kisebb – sorolta a tárcavezető.

 

A tárcavezető elmondta, idén a szokásosnál korábban fogadja el a kormány az első költségvetés-kiigazítást, mivel a koronavírus-járvány miatt a gazdaságot támogató intézkedésekre volt szükség. Közlése szerint a munkaügyi minisztérium 8,1 miliárd lejt kap kiegészítésként, az egészségügyi tárca pedig megközelítőleg 3,8 milliárd lejt.

A miniszter rámutatott, ennek a két minisztériumnak egészítik ki a büdzséjét az idei első költségvetés-kiigazítás alkalmával, hogy az ország túlléphessen az egészségügyi krizísen, és hogy a termelés működőképes maradjon. "Ez a költségvetés-kiigazítás a kormány első, a gazdaság támogatására kidolgozott intézkedéscsomagját hivatott segíteni. Egy második intézkedéscsomagon is dolgozunk, amelynek célja a gazdaság újraindítása, és amely a szükségállapot lejárta után jelenik majd meg" - mondta Cîţu.

Közölte azt is: pénteken indul az IMM Invest elnevezésű, az Európai Bizottság által jóváhagyott program, amely keretében több mint 40.000 kis- és középvállalkozó fog állami támogatásban részesülni, jelentette még be a pénzügyminiszter. Cîţu hangsúlyozta ugyanakkor, hogy idén semmi esetre sem fogják növelni az adókat és illetékeket. Ugyanakkor a gyermeknevelési pótlék megduplázásáról és az ősszel esedékes nyugdíjemelésről sem mondott le még le a kormány – tette hozzá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?