Az IMF felbecsülte, mennyivel csökken idén a magyar és a román GDP

Az Európai Unióban idén a magyarországi bruttó hazai termék fog Málta után a legkevésbé csökkenni a járványvédelmi korlátozások miatt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2020-2021-es világgazdasági prognózisának kedden publikált előzetese alapján. Romániában jóval nagyobb GDP-csökkenést vetítenek előre. 

A világgazdasági növekedési prognózisában az IMF idén a magyar GDP 3,1 százalékos csökkenésére számít, Románia esetében viszont a csökkenés 5 százalékos lesz. 2021-ben mindkét országban növekedést vetít előre az IMF. 

A szomszédos országok közül a horvátországi GDP 9,0 százalékkal csökken idén, a bolgár 4,0 százalékkal, a szlovén 8,0 százalékkal, a szlovák 6,2 százalékkal, az osztrák 7,0 százalékkal esik vissza. A lengyelországi GDP 4,6 százalékkal csökken az idén, a csehországi pedig 6,5 százalékkal. A nagy uniós tagállamok közül a német GDP 7,0 százalékkal, a francia 7,2 százalékkal, a spanyol 8,0 százalékkal, az olasz pedig 9,1 százalékkal csökken 2020-ban az IMF előrejelzésében.

Az IMF idei és 2021-es világgazdasági növekedési előrejelzésének (World Economic Outlook, WEO) részletes változatát májusban fogja publikálni.

Kapcsolódók

Kimaradt?