Nehéz helyzetbe kerültek az udvarhelyszéki mikrovállalkozások is

Az udvarhelyi mikrovállalkozások alkalmazottainak közel egyharmada van kényszerszabadságon – derül ki a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége által hétfőn közzétett, a tagvállalkozásai körében végzett felmérésből.

Az idei év márciusa vállalkozásaink jó részét érintette, sokakat térde is kényszerítette – közölte a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMSZ), amely április első napjaiban azt vizsgálta tagvállalkozásai körében, hogy mit jelent ez számszerűsítve.

A 2009-ban alakult szervezet jelen pillanatban 94 tagot számlál, a felmérésben 63 tagvállalkozás érintett. Legtöbbjük (73 százalék) kft-ként van bejegyezve, de akad közöttük egyéni vállalkozó (12,7), illetve családi vállalkozás is (6,3).

A 63 vállalkozás összesen 255 személy számára biztosította eddig a napi megélhetést. A felmérésből kiderült, hogy április 1-jén az alkalmazottak közel egyharmadának (32 százalék) kellett kényszerpihenőre mennie. Az alkalmazottak negyedét (összesen 64 személy – 25,10 százalék) kényszerszabadságra küldték, 14 személy (5,49) pihenőszabadságát tölti, 3 alkalmazottnak (1,18) pedig megszűnt a munkaviszonya.

Ami az üzleti forgalom változását illeti, a cégek 17,5 százalékának megszűnt a tevékenysége, 25,4 százalékának pedig változatlan maradt. Az üzleti forgalom arányaiban átlagban 49,9 százalékkal csökkent a vizsgált vállalkozások esetében – közölte az SZMVSZ, megjegyezve, hogy a szervezet a jövőben havonta kívánja mérni az udvarhelyi mikrovállalkozások helyzetét.

Kapcsolódók

Kimaradt?