Aggasztó gazdasági adatokat közölt a Román Nemzeti Bank

Az idei első két hónapban 70,86 százalékkal, 409 millió euróra csökkentek a külföldi közvetlen tőkeberuházások (FDI) Romániában a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte kedden a Román Nemzeti Bank.

Tavaly az első két hónapban még 1,404 milliárd euró működőtőke áramlott a román gazdaságba. Az idei első két havi 409 millió euróból 437 millió eurót a tőkerészesedés tett ki, beleértve az újra befektetett profitot, a vállalatcsoportokon belüli hitelek mozgása nettó 28 millió euró kiáramlást mutatott, csökkentette az összeget. Tavaly egész évben 5,296 milliárd euró külföldi közvetlen tőkeberuházást jegyeztek Romániában, ami a legmagasabb érték a 2008-ban kirobbant nemzetközi gazdasági válság óta.

A Román Nemzeti Bank szintén kedden közölte, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya az idei első két hónapban csaknem 85 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakában jegyzett értéket, és elérte a 325 millió eurót a tavaly jegyzett 176 millió euróhoz képest.

Tavaly egész évben csaknem 17 százalékkal, 10,478 milliárd euróra nőtt a román folyó fizetési mérleg hiánya az előző évben jegyzett 8,960 milliárd euróhoz viszonyítva.

Kapcsolódók

Kimaradt?