Máris rengetegen kérték hitelük fizetésének felfüggesztését az egyik nagy banknál

Az alkalmazási módszertan múlt heti megjelenése óta közel 20 ezer hitelfelfüggesztési kérést nyújtottak be az egyik legnagyobb kereskedelmi bankhoz, az ING-hez. A kérések tetemes része fizikai személyektől érkezett, mindössze ezer jogi személy jelezte, hogy élne a hiteltörlesztés felfüggesztésének lehetőségével - mondta Mihaela Bitu, az ING Bank Románia vezérigazgatója.

A kérések száma a banktól hitelt felvevő személyek 10 százalékát teszi ki. A kéréseket május közepéig lehet benyújtani, a bank arra számít, hogy a hiteltörlesztés felfüggesztését a hitelesek körülbelül húsz százaléka fogja kérni.

A jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint a halasztás, amely a felvett hitel törlesztőrészletére, a kamatra és a banki illetékekre egyaránt kiterjed, 1-től 9 hónapig terjedő időtartamra lehet igényelni úgy, hogy az utolsó havi részlet nem eshet 2020. december 31. utánra. A jelzálogkölcsönök kivételével a törlesztés felfüggesztési időszaka alatt esedékes kamatot a bank hozzáadhatja a törlesztendő hitelösszeghez, s bekalkulálhatja azt az újraszámított kamatba. A lakásvásárlási hitelek esetén – azok lévén jelzáloghitelek – az adósoknak nem kell majd kamatot fizetniük a halasztási időszak alatt be nem fizetett kamat után. Nagy valószínűséggel a parlament módosítani fog a jelenleg érvényben lévő jogszabályokon, és a személyi kölcsönök, a kis- és középvállalkozóknak és az egyéni vállalkozóknak adott hitelek esetében is eltörli a felfüggesztés idejére számított kamatot. 

Az adós választhat, hogy az eredeti futamidővel törleszti-e a hitelt, ami nagyobb havi részletet jelent, vagy átütemezteti, mely esetben a futamidőt a törlesztés felfüggesztésének időtartamával lehet kitolni. Ez utóbbi esetben, ha még 5 évig kellene hogy fizessen, de 9 hónapos halasztást kér, 5 év és 9 hónap múlva jár majd le az utolsó részlet. A kamatnak az eredeti szerződében meghatározott értékét a bank nem módosíthatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?