Járvány idején felértékelődött a székelyföldi pityóka

A koronavírus járvánnyal járó pánikbevásárlások és az akadozó áruszállítás miatt felértékelődött a székelyföldi burgonya. Jól járt az a gazda, akinek volt tavaly elegendő terménye és raktárhelyisége is, hogy az idei értékesítésben bízva, készletet halmozzon fel, most ugyanis jó árat kaphat a pityókáért.

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője a Maszol érdeklődésére elmondta: márciusban, amikor a szükségállapotot bevezették, hirtelen megugrott a kereslet a székelyföldi krumpli iránt, a határnál ugyanis nehézkes volt a teherforgalom, így akadozott az üzletek import burgonyával való ellátása. Akkor az 1,10-1,20 lejes árról hirtelen 2 lejre ugrott a székelyföldi pityóka felvásárlási ára. Mivel az elmúlt napokban helyreállt a teherszállítás, valamelyest csökkent a felvásárlási ár, ám még most is 1,50-1,80 lejt fizetnek érte.

A háromszéki agrárszakember szerint most nagy a kereslet, gond az, hogy már nemigen van raktáron pityóka. Háromszéken a tavalyi termés még mintegy 10 százalékát raktározták, azt is inkább kisgazdák, akik szabadkereskedőknek értékesítenek. A nagygazdák, akik az elmúlt években kiépítették az eladási láncukat, főként a hipermarketeknek értékesítették pityókájukat.

Kijárási tilalom idején is működik a mezőgazdaság

Könczei Csaba szerint a háromszéki mezőgazdászok aggódtak a kijárási tilalom bevezetésekor, mivel féltek, hogy nem tudják kihasználni a kedvező időjárást és elvégezni a tavaszi munkálatokat. Időközben kiderült, hogy nincs akadálya, hogy a mezőn dolgozzanak vagy ellássák állataikat. Most inkább a csapadékhiány miatt aggódnak – tette hozzá.

A Kovászna megyei agráradigazgatóság vezetője szerint a háromszéki gazdák fantáziát látnak a krumplitermesztésben, köszönhetően annak, hogy az elmúlt évek jónak bizonyultak. Háromszéken idén mintegy 13 ezer hektárt vetettek be, ami körülbelül ezer hektárral több mint tavaly.

Könczei Csaba meggyőződése, hogy a járványhelyzet után átértékelődik a vásárlói szemlélet is, felértékelődik a helyi, úgynevezett rövid ellátású terméklánc, nagyobb lesz az igény a helyi termékek iránt, amelyek megfelelő minőségűek. A fogyasztónak kell odafigyelnie, hogy hol és mire költi pénzét, és azzal kinek segít – tette hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?