Szenvednek az elektrotechnikai áruházak: az online szárnyalása nem kompenzálja az offline mélyrepülését

Hiába bombázzák árengedmények tömkelegével a fogyasztókat, éves szinten legjobb esetben is az árbevétel 30 százalékos csökkenésére számítanak az elektrotechnikai áruházak.

Jelentősen megnőtt az online kereskedelem volumene a koronavírus-járvány kitörése óta. Márciusban a legnagyobb hazai internetes áruház, az eMag forgalma 10 százaléknál nagyobb mértékben gyarapodott. Termékkategóriánként nagyon eltérő tendenciák érvényesültek: a háztartási gépek, a ruhaneműk, a cipők és az autógumik iránti kereslet nagyon visszaesett, míg laptopból, monitorból és televízió készülékből többet adtak el.

Iulian Stanciu vezérigazgató elmondása szerint a legnagyobb fellendülés az általános fogyasztási javak terén következett be, különösen az alapélelmiszerek, a tisztító- és fertőtlenítőszerek, valamint a tiszta szesz iránti kereslet nőtt rendkívüli módon, a rendelések száma megtízszereződött. Emiatt a cég eMag szupermarket-részlegén dolgozók létszámát megháromszorozták, bevezették a három műszakot, s további létszámemelést terveznek.

Hanyatlóban a Vivre, a Flanco

Az üzletmenet ugyanakkor távolról sem alakul ilyen rózsásan minden online áruház háza táján. A térség több országában, többek között Magyarországon is jelen levő, főleg bútort és lakberendezési cikkeket árusító Vivre forgalma visszaesett, annak ellenére, hogy a szokásosnál jóval több árleszállítással próbálják élénkíteni a vásárlókedvet.

„Az ár a vásárlási döntést erőteljesen befolyásoló tényező, ezért igyekszünk, hogy az ajánlataink minél versenyképesebbek legyenek” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Monica Cadogan, a Vivre vezérigazgatója. A cégnél azzal számolnak, hogy a fogyasztás minimum 3, maximum 6 hónapon át kisebb lesz a tavalyinál, az éves árbevétel pedig, ha csekély mértékben is, de visszaesik.

Az online rendelések száma megnőtt az elektronikai- és elektrotechnikai termékeket forgalmazó Flanconál is, ám ez a növekedés nem tudja kompenzálni vállalat offline boltjainál mutatkozó drasztikus csökkenést. A Flanco is árleszállítások özönével próbálja vásárlásra bírni a potenciális klienseket, ám ennek ellenére a forgalom 20 százalékkal csökkent márciusban. Dragoș Sîrbu vezérigazgató szerint elképzelhető, hogy az idei árbevétel csak a fele lesz a tavalyinak.

Pesszimista az idei kilátásokat illetően Dan Ostahie, az Altex és a Media Galaxy áruházakat működtető vállalat tulajdonosa is. „Pontos értéket nem tudok mondani, de 30-50 százalék közötti csökkenésre számítok” – nyilatkozta az üzletember.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?